Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са

...
Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са
Коментари Харесай

Министър Денков: Доброто образование е това, което ни учи да мислим

Направихме обзор на стратегиите и на образователното наличие. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми. Ще поставим доста старания, с цел да ги променим, тъй че възпитаници и учители да имат по-комфортна среда, в която да учат. Това съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков пред БНР.

Оттук нататък въпросът е по какъв начин да оправим стратегиите. Както са дефинирани проблемите, по този начин би трябвало да търсим решенията. В математиката, примерно, част от материала може да бъде даже отстранен, без от това да изгубят учениците в края на тяхното образование. Друга част от материала би трябвало да се реалокира в по-горни класове, добави просветителният министър.

Той акцентира, че образованието е относително консервативна система и по тази причина са нужни най-малко 2-3 години, с цел да се видят действителни резултати, което укрепва условието измененията да започват извънредно бързо.

"Освен смяната в наличието, би трябвало да променим доста и методът, по който се показват материалите ", посочи просветният министър.

Той уточни, че цялата активност по прегледа и смяната на стратегиите ще бъде водена от учители, а университетските среди би трябвало да наблюдават да не се каже нещо, което не е правилно: Работа на учителите е да уцелят кое по какъв начин може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а университетските преподаватели нямат. Идеята е учителите да станат водещи.

Доброто обучение е това, което ни учи да мислим, безапелационен беше акад. Денков.

Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология би трябвало да се търсят по-прагматични пояснения - с образци, с това, което децата могат да си показват. Абстрактното мислене би трябвало да се възпитава от тези предмети, само че не със зазубряне на термини, а по-скоро посредством асимилиране на концепции и представянето им по метод, който е понятен, добави още той.

По думите му интензивно се води полемиката за продължителността на образователната година.

"Когато нашите деца учат по-малко, това е огромен проблем. Нашата образователна година е най-късата в целия Европейски съюз и в прилежащите ни страни. Разликата е забележителна - с 25% по-малко от междинната дълготрайност, като наложителни астрономически часове, за образование на децата. Това значи, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е доста мъчно да се навакса тази разлика ", уточни министър Денков.

Според министъра на образованието концепцията е образователната година да стартира седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември.

"Да има ноемврийска почивка, както има в доста от страните, да е по-дълга междусрочната почивка, с цел да могат да си починат децата и учителите. Да има в допълнение две седмици в края на 1 до 6 клас за затвърдяване на материала, за планово образование, за излизане измежду природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни ", изясни акад. Денков.

Министър Николай Денков заяви, че с Бюджета за идната календарна година учителските заплати още веднъж ще бъдат обновени, като те се поддържат на равнище 125% от междинната работна заплата.

Украински бежанци са подали поръчка децата им - малко над 1300 - да бъдат включени в българските учебни заведения, от тях 523 към този момент са влезнали в просветителната ни система, останалите имат проблеми поради непоставени наложителни ваксини, изясни министърът на образованието.

Като член на управлението на "Продължаваме смяната " Николай Денков разяснява, че има "очевадни външни опити за разлюляване на държавното управление ".

"Те няма да съумеят, в случай че всички партии в обединението осъзнаят своята отговорност, концентрират се върху главните проблеми, които са приходи, енергийни цени, развиване на значимите обществени системи, няма кой да смъкна държавното управление ", разяснява още акад. Денков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР