Направихме анализ заедно с експерти на ЦИК и установихме, че

...
Направихме анализ заедно с експерти на ЦИК и установихме, че
Коментари Харесай

Веселин Тодоров: Никой никъде не се е опитвал да прави каквото и да е било въздействие върху машините

Направихме разбор дружно с специалисти на ЦИК и установихме, че никой на никое място не се е опитвал да прави каквото и да е било влияние върху машините. Просто са били развалени. Това сподели за предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS изпълнителния шеф на „ Сиела Норма " Веселин Тодоров.

„ Практически е невероятно машината за гласоподаване да бъде хакната, защото има ключ, с който машината се пази от опити да бъде вкаран различен код в нея, с изключение на програмен продукт подписан с този ключ. Ако някой различен има достъп до машините за гласоподаване той не може да промени софтуера, защото има системи за отбрана, сподели той. Флашка инфектирана с вирус също не може да повлияе ", добави още Тодоров.

„ Законопроектът за изборното законодателство на някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов може да направи системата по-прозрачна ", акцентира Тодоров. По думите му Божанов се възползва от опцията да се направи изходния кода на програмата, прегледал е дружно с екперти най-много основните моменти свързани със сигурността. Божанов е разгледал сегментите извънредно умело. Не е правилно, че Германия е забранила машините за гласоподаване, съобщи изпълнителния шеф. В Съединени американски щати се гласоподава с машини, а в Европа са „ по-изостанали.

Той поддържа настояването за смяна в изборното законодателство, а точно представители на парламентарните политически сили да имат достъп до софтуера и изходния код.

„ Това би трябвало да се случва в следена среда ", добави Тодоров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР