Направете любимите си ястия по-здравословни с няколко лесни и полезни

...
Направете любимите си ястия по-здравословни с няколко лесни и полезни
Коментари Харесай

10 вкусни и здравословни заместители на традиционните съставки в ястията

Направете обичаните си ястия по-здравословни с няколко лесни и потребни готварски трика.

1. Ябълково пюре вместо олио, масло или захар

Ако желаете да печете здравословни и нискокалорични сладкиши, ябълковото пюре е най-хубавият ви другар. Не единствено прибавя наслада към рецептите - с доста по-малко калории, в сравнение с захарта, само че с плътната си консистенция идеално замества мазнините. Ябълковото пюре, употребявано вместо масло, фрапантно понижава наличието на наситени мазнини в печени произведения като кифли, самун и сладки. Да не приказваме за допълните изгоди от диетичните фибри.

2. Кисело мляко вместо майонеза или заквасена сметана

Обезмасленото кисело мляко има доста по-малко калории и мазнини, в сравнение с майонезата или сметаната, а консистенцията му е много сходна. Следващия път, когато рецептата изисква някоя от тези съставки, пробвайте да употребявате кисело мляко. Можете да поиграете с подправките и сосовете, само че по този начин ще намалите мазнините и ще увеличите протеините.

3. Пюре от авокадо вместо масло или олио при печене

Не всички мазнини са нездравословни: образец за това е авокадото. Подобно на зехтина и ядките, то е с високо наличие на мононенаситени " положителни " мазнини, които оказват помощ да поддържаме здравословни равнища на холестерола и защищават от сърдечно-съдови проблеми. За разлика от тях, кравето масло (и други твърди масла) е с високо наличие на наситени мазнини, които покачват равнището на холестерола и риска от сърдечно-съдови болести.

4. Пюре от банани вместо захар и масло

Нарязани бананите са вкусно допълнение към зърнени храни и овесени ядки, само че те могат да заемат по-сериозна роля в кухнята като сурогат на захарта и мазнините при печене. Бананите са богати на калий, който оказва помощ за понижаване на кръвното налягане и поддържат салдото на храносмилателната система.

Имайте поради обаче, че в случай че употребявате пюре от банани като сурогат на захарта, би трябвало да сложите по-малко мляко или вода, в сравнение с написа в рецептата. Така печените произведения имат вярната консистенция и неотстъпчивост.

5. Ядки вместо крутони в салатите или мюсли в киселото мляко

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР