Напоследък здравословното хранене стана любима тема – постоянно чуваме и

...
Напоследък здравословното хранене стана любима тема – постоянно чуваме и
Коментари Харесай

Светът лудна по новата суперхрана – цвеклото

Напоследък здравословното хранене стана обичана тематика – непрекъснато чуваме и четем за разнообразни артикули, които са извънредно потребни, здравословни и прочие Почти непрекъснато се преоткрива някаква нова зърнена просвета, зарзават, другоземен плод, за който се удостоверява, че е потребен и му се поставя етикет суперхрана.

Разбира се, това повишава и цената на продукта мигновено, а потреблението се усилва неколкократно.

Най-новата суперхрана е цвеклото – къдравото зеле, чиа семената отиват на назад във времето, тъй като светът лудна по аленото цвеклото. Заради смяната на неговия статут се е вдигнала и цената – продажбите на зеленчука във Англия са стигнали един милион паунда.

Етикетът суперхрана и по-голямото търсене от страна на потребителите естествено провокира производителите да пуснат всевъзможни артикули с цвекло – от чорба и салата, до питиета и чипс.

Причината за тази смяна е проучване на Queen Mary University, Лондон. Според учените постоянното изразходване на сок от цвекло ще понижи доста кръвното налягане. Проучването е направено по-рано през годината. От публикуването на проучването до в този момент пет от най-големите супермаркети във Англия са нараснали складовите си ресурси на цвекло с 20 на 100.

 Салата от алено цвекло

Без да се поддаваме на всеобщата неуравновесеност – цвеклото фактически е потребно, само че в случай че го приемате с лечебна цел, внимавайте с дозите първоначално. Зеленчукът има отлично детоксикиращо деяние – отстранява токсините от черния дроб и далака.

Препоръчително е обаче потреблението на сок от цвекло да не се прави с огромни дози и внезапно, тъй като могат да се появят странични резултати. Най-често това са световъртеж и гадене. Най-разумно е да се стартира с 50 мл сок и към 200 – 250 мл сок от моркови.

Добре знае се също, че аленото цвекло е диетично – в 100 грама се съдържат едвам 44 калории. Богато е също на сяра, магнезий, фосфор. Цвеклото форсира процесите на обмяна на веществата и е наложителна част от менюто на болните от анемия, тъй като съдържа хлорофил.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР