Напоследък в Украйна усилено се говори, че украинските въоръжени сили

...
Напоследък в Украйна усилено се говори, че украинските въоръжени сили
Коментари Харесай

Очакват ли в Молдова Украйна да помогне на Кишинев да си върне контрола над Приднестровието

Напоследък в Украйна интензивно се приказва, че украинските въоръжени сили биха могли, в случай че молдовските управляващи изискат това, да върнат на Кишинев контрола над Приднестровието - непризнатата " република ", която де факто се управлява от Русия от повече от 30 години, написа украинското издание " Страна ".

Засега такива изказвания са правени импровизирано, само че от представители, близки до управляващите. Неотдавна тематиката беше повдигната и от Русия, която съобщи, че ВСУ сякаш приготвя " навлизане " в Приднестровието. Президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли сходни проекти, само че удостовери, че е разговарял с молдовските управляващи за нуждата да се реши по някакъв метод казусът с Приднестровието.

В същото време молдовският президент Мая Санду в никакъв случай не е казвала, че ще изиска от Украйна военна помощ, с цел да си върне контрола над Приднестровието. Нито пък в миналото е говорила за подготвеност да реши приднестровския въпрос по боен път.

Въпреки това тематиката за военното присъединяване на Украйна се разисква интензивно.

Изданието е провело анкета по улиците на Кишинев дали Молдова се нуждае от военна помощ от Украйна, с цел да си върне контрола над Приднестровието.

Повечето от интервюираните са срещу каквито и да било военни дейности в Молдова - те се притесняват от следствията: жертви и опустошения. Но има и хора, които споделят, че не могат да се оправят без помощта на Украйна.

Междувременно Кремъл направи редица изказвания във връзка с Украйна и Приднестровието.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че Русия " не вижда никакви предпоставки обстановката към Украйна да се развие в мирна посока ", което постанова продължаването на " специфичната интервенция ".

Коментирайки обстановката в Приднестровието, Песков съобщи, че Кремъл " следи от близко обстановката в Приднестровието и е угрижен за нея ".

Преди това " президентът " на Приднестровието Вадим Красноселски съобщи, че обстановката по границата с Приднестровието е " напрегната ".

В края на предходната година шефът на молдовската Служба за информация и сигурност Александър Мустяце съобщи, че съветските войски възнамеряват нахлуване към вътрешните граници на Молдова, с цел да анексират Приднестровието. " Въпросът не е дали Руската федерация ще извърши атака на молдовска територия, а по кое време ще се случи това: при започване на годината, през януари, февруари или по-късно, през март-април ", сподели тогава той по телевизия TVR.

По-късно молдовската спецслужба посочи, че Мустяце не е имал поради съветско нахлуване против Молдова, а следващ опит за създаване на " сухопътен кулоар " към Приднестровието през Украйна.

Преди това пък молдовският политик Илан Шор, който се укрива в Израел, изрече съмнение, че Русия " в никакъв случай не е крила и към момента не крие, че крайната й цел е да сътвори по този начин наречената Новоросия с изход до Приднестровието ".

На 1 март м.г. на съвещание на Съвета за сигурност на Беларус Александър Лукашенко показа карта на бойните дейности в Украйна, като една от стрелките на нея водеше от Одеска област към Приднестровието. Ден по-късно посланикът на Беларус в Молдова се извини за това, като го изясни на небрежността на чиновниците на Министерството на защитата.

Приднестровието е сепаратистки район в Молдова, който в действителност не е под контрола на Кишинев от 1992 година насам. Повече от 20 години Русия държи на тази територия контингент от към 1700 военни.

Според проруските канали в Telegram обстановката на границата сред Одеска област и Приднестровието остава напрегната. Украински формирования са се разположили около границата и са разгърнали палаткови лагери.

Най-малко един батальон с бронирани машини в този момент се намира на 40 км от Колбасна.

Каналът " Рыбарь " написа, че по всичко проличава, че украинското командване, под натиска на задгранични ръководители, приготвя военна интервенция в Приднестровието, която би дала опция един път вечно да се завърши с съветския контингент в Приднестровието и в това време да бъде решен въпросът с дефицита на муниции - в складовете в Колбасна има огромни количества муниции за оръжия от руската ера.

При това става дума да опция да бъде ударено Русия в район, в който ще ѝ бъде извънредно мъчно да отговори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР