Напоследък промяната набира скорост в глобален мащаб. Икономически отрасли са

...
Напоследък промяната набира скорост в глобален мащаб. Икономически отрасли са
Коментари Харесай

Три начина да спечелите доверието на екипа си в смутни времена

Напоследък смяната набира скорост в световен мащаб. Икономически браншове са в положение на преход, корпорации се преструктурират, а последствията от пандемията и естествени бедствия оставиха доста хора да се борят с бурни страсти и реакции. В това време на провокации, когато мнозина се усещат несигурни, застрашени и разединени, нуждата от водачи, които да градят доверие и връзка със своите екипи, в никакъв случай не е била толкоз огромна, изключително в случай че желаете хората ви да посрещнат бурята дружно.

Голям набор от лидерски умения могат да бъдат потребни в интервали на стрес и промени, само че три детайла са основни – яснотата, интерес и постоянството, написа за Fast Company Лия Метер, специалист по връзка, инструктор и създател на книгата.

.Яснота: Изричайте истината с доброжелателност

Когато страстите кипят, яснотата е жизненоважна. Ако хората не харесват вашето обръщение, само че го схващат, те осъзнават за какво е належащо. Поднесено с откровеност, бистрота и емпатия, има по-голяма възможност да ги привлечете на своя страна.

Всички сме чували приказката, че „ неналичието на вести е добра вест “. Тя обаче постоянно не е вярна. При съществуването на информативен вакуум хората са склонни да си съчиняват пояснения, което поражда съмнение и неустановеност. Така че споделяйте с членовете на екипа си колкото се може повече от истината, даже и тя да не съответствува с упованията им.

Избягвайте преиначаването и остроумниченето, които имат за цел да замаскират суровата действителност с подправени обещания. Заложете на простичкото говорене – комуникирайте налично, откровено и транспарантно.

Прозрачността прекрачва границите на честността – тя значи да споделите истината, която смятате, че екипът ви би трябвало да знае, без някой да ви приканва, тъй като по този начин е редно да постъпите.

Отначало хората ви може да не гледат с положително око на тази бистрота, в случай че истината не съответствува с желанията им, само че тя ще ви завоюва доверие и ще дефинира по какъв начин ви възприема екипът ви. Не чакайте някой да стартира да задава въпроси или да споделя рисковия – комуникирайте посланието си самодейно. 

Интерес: Покажете им, че ви пука

Интересът е лидерска свръхсила. Той е един от най-важните принадлежности за създаване на връзки и доверие, с които разполагате. Когато отделяте време да се срещате с членовете на екипа си, задавате повече въпроси, слушате техните отговори и им покажете, че в действителност ви е грижа какво мислят и по какъв начин се усещат, ще изстреляте високо вашите взаимоотношения и уважението, което имат към вас като водач.

Демонстрирайте им, че ги виждате не просто като свои чиновници, а като човешки същества.

Ако имате предпочитание и да разберете по-добре за какво реагират по избран метод, емпатията е основна. Тя кара хората да се усещат чути и видяни – а всички желаеме тъкмо това. Какво обаче съставлява емпатията? Тя е да слушаме нечии прекарвания и да имаме вяра в тях. Не е нужно да сте минали през същото, нито да ви харесва или да сте съгласни с метода, по който събеседникът ви разказва своите усеща. Трябва обаче да вярвате, че точно това е изпитал или претърпял.

Емпатията е любознание в деяние. Тя е блян към схващане – не към отговор; към чуване на индивида насреща, без да го съдим. Тя значи да признаваме и почитаме възприятията и опасенията на другите, вместо да ги отхвърляме.

Постоянство: Уверете се, че дейностите, държанието и думите ви съответстват

Когато страстите кипят, хората желаят да се усещат в сигурни ръце с вас, като техен водач. Имат потребност да имат вяра, че държите на думата си. Затова е извънредно значимо да практикувате това, което проповядвате, и да спазвате уговорките си.

Ако дейностите и думите ви се разминават, те ще имат вяра на дейностите. Това може да породи песимизъм и съмнение по отношение на думите ви и да навреди на взаимоотношенията с вашите чиновници, уважението, което имат към вас, и въздействието ви като началник. Не просто ще спрат да ви уважат – ще престанат въобще да ви слушат.

Хаотичното държание подрива доверието и уважението, а неразбираемите послания, променливите решения и незадоволителната връзка в интервал на обрати и провокации в допълнение нарушават връзката с екипа. Ако загубите и трите, ще ви бъде доста мъчно да водите. Постоянството в думите, дейностите и държанието са основни.

Управлявайте с топлина

Хората движат триумфа. Ако обаче в смутни времена ръководителите не влагат в построяването на доверие и постоянна връзка с тях, вместо триумф, ще привлекат проблеми, постоянно под формата на спорове, разцепление, опозиция и нехайство.

Залагайки на прозрачността, интереса и постоянството, водачите могат да обединят своите екипи в интервали на провокации и промени и да ги преведат през бурята до по-спокойни води.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР