Напоследък не мога да позная дъщеря си, която навърши три

...
Напоследък не мога да позная дъщеря си, която навърши три
Коментари Харесай

7 начина да се справите с пристъп на гняв на малчугана

„ Напоследък не мога да позная щерка си, която навърши три години и половина. Ако не се оправи с нещо, стартира да се ядосва, размахва юмруци и удря. Когато откажа молбите ѝ, крещи „ Ти си неприятна! Махай се “, „ Обидена съм ти “. В нашето семейство не е всекидневно да покачваме звук, имаме положителни връзки със брачна половинка ми. Може би копира сходно държание от деца в детската градина? Но какво да вършим с тези пристъпи на яд? , пита разтревожена майка.

Гневът е изразена отрицателна страст, при незадоволеност от обстановката. Децата го демонстрират още от 1 година. Към 3-годишна възраст виждаме ярки прояви на идната рецесия, обвързвана с възрастта. Детето се пробва да се отдели от родителите. Това е интервалът   " Аз самичък! Аз мога! "

До 5-6 годишна възраст децата са прочувствено нестабилни. Понякога аргументите за яд за нас, възрастните, наподобяват изцяло смешни и не заслужават внимание, само че не постоянно ние сме прави, обяснява  детският психолог  Елена Разумная.

Гневът се разпалва от обстановки като:

- Играчката се е счупила или е била счупена в двора от други деца.

- Детето желае да вземе някакъв предмет, само че не може да го доближи или родителите му не му разрешават.

- Детето не съумява да направи нещо („ пъзелът не се пасва “, колелото в машината не се свързва, железопътната линия не се сглобява).

- Проблеми с облеклата или обувките – не съумява да се закопчее, да завържи обувките си...

- На брат или сестра (друго дете) му дават бонбон, кифла.

- Харесва играчка в магазина, само че родителите не я купуват.

- Детето е изтощено, само че би трябвало да продължи напред.

- Напрежение в фамилията сред възрастните. И детето като гъба попива метода на другарство сред околните. Ако родителите покачват звук, когато са гневни, детето ще проектира тези взаимоотношения върху връстници и възрастни. Ако във вашето семейство се чупят чинии, тогава очаквайте и детето да ги хвърля в припадък на яд.

- Преувеличени условия на родителите.

.-  Гневът - като реакция, когато е осъдено за нещо.

- Проблеми със здравето (трудно е да се управляват страстите при деца с ADHD, с демонстрация на аутистичния спектър).

- Защитен отговор на възприятието за виновност.

По време на припадък на яд детето може да се държи разрушително, да навреди на другите и даже да се нарани (например да блъска главата си в пода, в стената). Едва в предучилищна възраст то занапред стартира да се учи да ръководи и да показва страстите си. Когато избухва, в припадък на експанзия, то не схваща възприятията си и не може да ги изрази с думи.

Снимка: Getty Images

Как да тушираме деянията на експанзия

1. Първото нещо, към което всеки родител би трябвало да се стреми, е да се научи да не реагира на провокативното държание на детето. Не отговаряйте на експанзията с експанзия, наказване, крясъци. Ние би трябвало да се стремим да не бъдем манипулирани.

2. Опитайте се да говорите с детето: „ Виждам, че си неудовлетворен, смутен. Кажи ми от какво се притесняваш? "

3. Опитайте се да сте единни в условията към детето. Ако майката ограничи сладкишите в менюто (бонбони, конфитюри, бисквити), а бабата, в противен случай, храни внука (внучката), отводът на майката ще провокира прояви на яд у детето. Мама е зла, само че баба е добра.

4. Методът за превключване на вниманието работи отлично. Ако детето е нападателно, крещи, плаче, се пробвайте да говорите безшумно, доста безшумно и започнете да разказвате приказка шушукайки. Кажете:  погледни през прозореца и преброй колите. Посочете дърво и кажете, че сте видели по какъв начин птица свива гнездо. Измислете някаква приказка с нея.

5. Направете отмора, с цел да поговорите  „ Не в този момент, само че след 5 минути “,  Кажете му:  „ Сега си смутен. Разбирам те. Но дано поговорим след 5 минути, когато се успокоиш. "

6. Поканете детето си да излее гнева си върху хартия – дано я направи на топче и да го хвърли допустимо най-далеч, или да раздра лист хартия на дребни късчета. Подканете го:  „ Нарисувай гнева си – използвай  цветни моливи и се пробвай да нарисуваш това, което толкоз те е разстроило. “

7. Разиграването на обстановки с приказни герои оказва помощ доста. „ Виж мечката (кукла, куче). Мечката е ядосана, хвърля играчки, бие се. Как можем да ѝ помогнем? " Такъв въпрос също ще разсее детето.

Еразъм Ротердамски, мъдрец от Ренесанса, написа, че природата,  „ откакто ви е дала наследник, не ви е дала нищо повече от сурова и необработена маса и от вас зависи да придадете най-хубавата форма на еластичен материал, подобаващ за всяка обработка. ”

Трябва да помогнем на детето да се научи да схваща страстите си и да му разбираем по какъв начин да се оправя с тях.

Чувствайки почитание и поддръжка от близки хора, непрекъснато усещайки, че фамилията не е безразлично, то ще се научи да управлява и гнева си.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР