Напоследък ми се случи да се вълнувам много. Първо беше

...
Напоследък ми се случи да се вълнувам много. Първо беше
Коментари Харесай

Георги Господинов стана носител на голямата награда “Христо Г. Данов“

„ Напоследък ми се случи да се вълнувам доста. Първо беше поради премията Букър, а след това когато се прибрах вкъщи и видях какъв брой доста наслада и неспокойствие имаше провокирани от литература и книги. Надявам се с тази премия да предизвикаме прелом, да се сътвори общество, тъй като литературата умее да основава другарство. Искам да благодаря на издателите си от „ Жанет 45 “. Вече 23 години пловдивското издателство показва книгите ми. Искам да благодаря на писателите от моето потомство. Карали сме се, обичали сме се, спорили сме. Голяма част от живота ни мина на площадите, там пораснаха нашите деца. Заедно преминахме през неналичието на издателства, на книжарници. И макар сложните времена считам, че булшинството от български писатели се държахме почтено “. Това сподели Георги Господинов, който получи огромната премия „ Христо Г. Данов “ за принос към книжовната просвета. При оповестяване на името му от министъра на културата Кръстьо Кръстев залата избухна в овации, а зам.-министърът Виктор Стоянов стана на крайници.
Прочетете още
При финала на речта си Господинов още веднъж повтори думите си, които изречи при приемане на интернационалната премия Букър: „ Честит език. Честито знамение на езика “.



„ Написаното от Георги Господинов от дълго време пътува по света на всевъзможни езици. Носи му оценки, само че и ловко води описа пред света кои сме ние, какво ни вълнува, накъде отиваме и какви бихме желали да бъдем. Той прави по този начин, че с написаното съумява да ни насърчи да се гордеем със себе си, да се опитаме да бъдем своята по-добра версия “, сподели Кръстев.

Церемонията се водеше от Борис Минков, а за музикалната стратегия се грижеха дуо „ Грациозо “. Направи усещане, че като се изключи една от категориите, никой различен от номинираните и наградените не присъстваше. Затова напълно резонни бяха думите на заместник-кмета по просвета Пламен Панов: „ Ще направя по този начин, че престижа и престижа на премията да бъдат издигнати “.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР