Напоследък и у нас се продава най-култовият чай мача. Всички

...
Напоследък и у нас се продава най-култовият чай мача. Всички
Коментари Харесай

Мачата е 3 пъти по-полезна от зеления чай, ободрява повече от кафето - slava.bg

Напоследък и у нас се продава най-култовият чай мача. Всички го назовават япоски, въпреки по генезис той да е китайски. Олимпийската страна обаче го трансформира в знак на своята чаена гала. И го трансформира в международен шлагер като планетата е завладяна от така наречен лате с мача и мляко, в някои международни вериги истинският артикул е сменен от така наречен „ растително мляко” – писали сме, че такова „ животно” няма.

Мачата не се пие като другия чай единствено като изсушени листенца. Всъщност, тя се получава съвършена като постепенно, само че пламенно със специфична четчица тя се разрушава на нещо като пюре. Хубавата мача тлябва да е с доста пресен и кондензиран зелен цвят. За тази цел тя се отглежда под непрекъсната сянка на плантациите. Веднага проличава разликата с нелошия, само че доста по-малко потребен и по тази причина по-евтин нюанс на сенчата – различен обичаен зелен чай, придобил международна популярност през новия век. Тя има мочурлив цвят, когато се намачка, а значително „ търговци” я пробутват за по-скъпата и надалеч по-качествената мача.

Повишеното наличие на хлорофил прави императорския чай 3 пъти по-полезна от зеления чай. L-теанинът, който е главното оръжие на мачата, я прави по едно и също време мощен антистрес артикул – т.е. качествено успокоява, хем концентриращ и освежителен. В нея има най-малко кофеин, само че е доста по-освежаваща от кафето, освен това с по-дълготраен тонизиращ резултат.

Точно заради последното, породи модата за мача-лате. Как се прави? Взема се половин чаена лъжичка от мачата, залива се с топла вода, с цел да добие красивия си пресен цвят, след това се сипва в млякото. Интересното е, че поради присъщата естествена наслада без захар, която има този специфичен чай, мача лате няма потребност от в допълнение подслаждане.

Въпросното качество направи мачата шлагер за фешън сладкиши – торти, чийзкейкове и така нататък

Трябва да знаете, че за мача латето се употребява най-евтиния вероятен от този вид чай. В цивилизования свят това значи 3-4 евро за 50 грама – в България обаче, цената е 5 ПЪТИ по-висока – неразбираемо за какво! Скъпата императорска мача може да коства и 30 евро за 50 г – в България минава и 40 евро за същото количество – живеем в разкош.

Имаме за вас лайфхак по какъв начин да съхранявате скъпоценния чай. Задължително е той да бъде арестуван в непрогледен съд или опаковка. Много добре е също по този начин да бъде вакуумиран, с цел да не се гуи от качеството на скъпия артикул.

И още един лайфхак – малко на брой харесват мачата от първо пиянство. Повечето хора се учат да я харесват, тъй като при начален досег дефинират усета й като на лекарство. Тя обаче не би трябвало да горчи, а да сладни – в случай че не е по този начин, значи са ви пробутали нещо друго.

Трети лайфхак – в случай че се влюбите в мача, а ви мързи да счуквате листенцата на пюре, да ги варите след това, до момента в който ги разбърквате с четчицата и така нататък, вземете си към този момент наличните специфични мача – машини, като кафе – машините, но предопределени за приготвянето на великия чай.

Понеже сме пили мача в Япония на специфична гала до централния спектакъл Кабуки в Гиндза, подчертаваме и още нещо значимо – мачата се опитва при успокоение, в компания и с почитание.

Преди да отпият, налелите я в огромни като купи чаши, наложително декорирани, с реверанс поглеждат съда, откакто са го завъртели 2 пъти по часовниковата стрелка и един път наобратно. После отново след лек реверанс към чашата се обръщат и към сътрапезника си отдясно и му прошепват „ осакини”. Ще рече нещо като „ прощавай”. Чак след това отпиват....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР