Напливът на туристи към София през последните години е осезаем

...
Напливът на туристи към София през последните години е осезаем
Коментари Харесай

Туристите в София: Уикенд ефект за икономиката

Напливът на туристи към София през последните години е осезателен

© Надежда Чипева

- Експанзията на нискотарифните авиопревозвачи Wizz Air и Ryanair към София трансформира столицата в елементарно налична дестинация за доста европейци.

- Напливът на туристи разви бизнеса с краткосрочните наеми и внезапно усили предлагането през Airbnb.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Годината на заведенията за хранене

Как се развива гурме сцената в София и кой взе награди от годишния конкурс " Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino "
5 апр 2018
Летище София има растеж на пасажерите от над 30%

През 2017 година през аерогарата са минали съвсем шест милиона и половина души
25 яну 2018
Нискотарифните самолетни компании държат съвсем половината от пазара в България

Националният транспортьор " България ер " остава на трето място с 14.6%
11 яну 2018
Пътниците на летище София доближиха рекордните 6 млн. души

Основната причина за огромния растеж на полетите в този момент са линиите на двете огромни нискотарифни самолетни компании - Wizz Air и Ryanair
3 дек 2017
Ryanair разкрива нова база в Бургас

Инвестицията е на стойност 100 млн. $, а от 2018 година компанията възнамерява да обслужва 10 маршрута от морския град
19 сеп 2017
Лоу-кост до цяла Европа

Бюджетните самолетни компании си остават преференциален вид, само че какво тряба да се следи
7 апр 2017
Нощувките в Пловдив се нараснали с 30% за година

Обмисля се нарастване на полетите от градското летище
4 апр 2017
Дискретният туристически взрив в София

Столицата претърпява подем на визитите от чужденци поради интензивната конкуренция сред нискотарифните компании RyanAir и WizzAir
20 ное 2016 Петък вечер на централния софийски бул. " Патриарх Евтимий ". Момче и момиче приказват бързо между тях на италиански. Той държи известната градска карта на GoGuide, а тя преглежда оценките на локални заведения в TripAdvisor и паралелно с това следи Гугъл Maps.

Свиват наляво по ул. " Шести септември " и малко по-надолу ги посреща палитра от хора и мирис на ястия. Масите пред известния измежду туристите ресторант " Слънце и Луна " са заети до една, а музиката на улицата се смесва с още най-малко три езика с изключение на български. Скоро към цялата картинка се включва и група от към 20 туристи, които отиват към един от околните питейни заведения. Оживлението тук не е инцидентно - това е мястото, където се срещат няколко дребни, само че основни за столицата улици. За софиянци е познато като Малките пет кьошета, а за туристите е една от първите местоположения в to do листата им - поради съществуването на вкусна храна и положителните питейни заведения в близост.

През последните няколко години притокът на чужденци към София се усилва, като това се дължи главно на нискотарифините самолетни компании Ryanair и Wizz Air. Извън пътуванията по работа съществена част от визитите са през уикенда и основават спомагателен бизнес за някои от столичните заведения за хранене и питейни заведения.

До София и назад за 30 евро

" Хората, които идват тук, нямат никаква концепция какво е това София и какво е това България. Виждат, че има билет за 10 евро от Рим, Берлин или Лондон, и идват ", изяснява Кристиан Митов. Той започва проведената обиколка на питейни заведения The New Sofia Pub Crawl през 2011 година, когато туристите в столицата са по-скоро " бекпакъри " (пътуват пешком, на стоп или с обществен превоз до избрана страна единствено с раница на гърба) и минават отсам по пътя си за Истанбул или Белград.

С времето това стартира да се трансформира, само че най-вече поради решението на ирландската Ryanair да разшири бизнеса си в България към София в края на 2016 година Гидовете на The New Sofia Pub Crawl в този момент най-често са заобиколени от най-малко 10-15 души, а има уикенди, в които посетителите стигат и до 80 на вечер. Срещу такса от 20 лева туристите получават " локална " информация за заведенията, които посещават, както и гратис пиво в някои от тях.

В отговор на експанзията на Ryanair към този момент опериращата тук Wizz Air разшири летателната си стратегия, а по законите на пазарната стопанска система конкуренцията сред двете докара до обилие от полети на преференциални цени. Ако пътуването бъде планувано задоволително рано, цените в посока се движат сред 15 и 30 евро. В момента Ryanair предлага 21 задгранични дестинации от София и назад, а Wizz Air - 31.

По данни от летище София броят на обслужените пасажери през 2017 година е близо 6.5 млн. души, което съставлява растеж от над 30% по отношение на миналата година (виж графиките), като чужденците са към една четвърт от тях. Все още няма систематизирани данни за броя на посетилите София туристи през предходната година, само че съгласно MasterCard Global Destination Cities Index през 2016 година в столицата са пристигнали близо 1 млн. чужденци, като над 87% от тях са пътували за забавление. Общият доход от тях се прави оценка на 400 млн. щатски $, като тук влизат разноски за нощувка, щопинг, храна, занимания, превоз.

Ако се съди по данните на Национален статистически институт за нощувките на чужденци в столицата, те порастват с по над 10% през последните няколко години като през предходната доближават 750 хиляди единствено в категоризирани обекти, т.е. без Airbnb услугите. Средният доход от нощувка е 160 лева, като през годините той по-скоро понижава, макар че общата сума пораства (виж графиката). Това си има своето пояснение. В отчет " Визия за София " на Столичната общинска организация по приватизация и вложения (СОАПИ) се показва, че през 2015 година има 53% растеж на броя на нощувките в хотели една звезда. " Приемаме, че тази наклонност е относително сходна на наклонността в потреблението на Airbnb в София и се избира най-много от бюджетни туристи, употребяващи преференциални покупко-продажби на нискотарифни самолетни компании ", допълват от там. Най-много са туристите от Германия, Гърция, Англия, Италия, Израел.

Престоят също е преференциален

" На тях просто им е забавно да прегледат нова страна, чули са, че имаме добър нощен живот, хубава храна и красива природа ", разяснява Невена Борисова, съосновател на Bnbees. Фирмата се занимава с ръководство на Airbnb парцели. Доскоро този бизнес модел не съществуваше у нас, само че това се промени с туристическия напор и апетитната опция за спомагателната облага от наем. Според информация от AirDNA - компания, която прави помощни разбори за Airbnb, за последните пет години броят дейни разгласи в платформата за столицата се е нараснал близо 10 пъти (виж графиката). Към началото на април тази година от там се отдават към 4 хиляди парцела, които се намират главно в центъра на града.

" Чужденците търсят места в идеалния център - карето НДК, храм-паметника " Свети Александър Невски ", Съдебната палата, по бул. " Витоша " и така нататък ", изяснява Борисова и добавя, че поради изобилието на парцели в центъра ползата отвън него е много невисок. Това не е изненадващо - въпреки и не толкоз огромна, централната част на София предлага приемливо доста заведения по усета на новите туристи на София. Помага и междинната цената на парцелите, отдавани през платформата - 34 евро общо за нощувка, което в множеството случаи значи по към 10 евро на човек.

Подобно е и усещането на Надежда Недкова, управител " Продажби " във Flat Manager, които също се занимават с ръководство на Airbnb парцели.

И нощен живот, и малко просвета

" Туристите в София не са тези, които са в Слънчев бряг, Златни пясъци и Черноморието, които идват най-вече на алкохолен туризъм ", счита Борисова и изяснява, че още при резервация гостите показват съответни аргументи за визитата - те могат да включват пътешестване и до Пловдив, разходка до Рила, културни събития като " София филм фест " или музикални фестивали. Тоест не всеки път са свързани с нощния живот на столицата.

" Като най-голям % настаняваме посетители във възрастовата група 25 - 35 години, които посещават София като туристическа дестинация ", изяснява Недкова. Гостите най-често са от страни, в които има най-вече директни полети до София - Италия, Испания, Германия, Франция, Англия и Гърция. Най-предпочитана дълготрайност на престой е така наречен дълъг уикенд - от две до четири нощувки.

Полза има и за нощните заведения. Радослав Мирчев, който стои зад бар " Петък " и Мixtape 5, споделя, че барът работи с работи с една от двете организации, които вършат пъб кроловете в София. Ангажиментът на заведенията е да почерпят по един шот, а участниците в пъб крола си купуват на собствен ред бира - две по по този начин наречените неписани правила на бар културата. " Не го вършим поради директния доход. Най-ценното е, че те довеждат индивида да види мястото, и след това, в случай че му хареса, той се връща ", споделя Мирчев. Другото неписано предписание на пъб крола обаче са счупените бири. " Често чужденци идват в София в търсене на на ниска цена нощен живот с отношението, че законите тук не важат за тях. Точно те скапват цялостното усещане за туристите и това основава недружелюбна атмосфера ", изяснява той.

Така или другояче ползата към София пораства. Все по-често тя намира място в разнообразни туристически ранглисти - съгласно Business Insider градът е един от 50-те, които човек би трябвало да посети самичък, а Huffington Post го подрежда измежду 17-те, които би трябвало да се видят, преди да се трансфорат в известни дестинации. В София сега са налице всички предпоставки това да се случи - преференциални полети, евтина бира и наличен престой.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР