Напълно възможно е хората да започнат да теглят по-малко ипотечни

...
Напълно възможно е хората да започнат да теглят по-малко ипотечни
Коментари Харесай

Кризата, причинена от войната, ще забави имотния балон, смята Хампарцумян

Напълно допустимо е хората да стартират да теглят по-малко ипотечни заеми и да купуват жилища поради терзания към икономическата рецесия, произлизаща около войната в Украйна. Това съобщи през днешния ден пред бТВ банкерът и ръководител на Българския бизнес конгрес Левон Хампарцумян.

Според него взривът на имотния пазар евентуално ще се забави - най-малко за известно време.

" Това може би ще предотврати балона, който се надуваше ", акцентира той.

Припомняме, че цените на парцелите в страната порастват стремглаво, а че балон се задава предизвестиха и от Българска народна банка преди време. В момента обаче подобен няма, акцентират и централните банкери и специалистите на комерсиалните банки.

Освен войната обаче, влияение върху пазара оказват и политиките на централните банки, в нашия случай значима е политиката на ЕЦБ. Именно през днешния ден има съвещание на банката във Франкфурт, на което се очакваше сигнал, че скоро лихвите ще стартират да се подвигат, а изкупуване на активи - да се забави. Покрай войната обаче това не е несъмнено, до момента в който инфлацията продължава да се опъва до прекаленост.

" Някъде по-бавно и доста деликатно може да има повишаване на лихвите, тъй като най-силният инструмент на банките да се борят с инфлацията е покачването на лихвите. Разбира се, внезапното повишаване основава различен тип проблеми в стопанската система и там ще се балансира на ръба на бръснача ", сподели банкерът.

А другият тип проблеми, който той има поради са ясни - закъснение на възобновяване и растежа.

Хампарцумян разяснява и високите цени на олиото и горивата. Според него е изцяло обикновено търговците да желаят да подвигат цените до такава степен, докъдето някой ще желае да купува.

" Сега си има регулатор, който да следи за картели, има и такива неща, само че въпреки всичко не сме в комунистическа страна, където цените са централно контролирани ", съобщи той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР