НАП естествено ще плати с парите от данъците глобата, която

...
НАП естествено ще плати с парите от данъците глобата, която
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Трябва да вземем мерки за защита на...

НАП естествено ще заплати с парите от налозите санкцията, която ще се наложи от Комисията за отбрана на персоналните данни, сподели в отговор на въпрос на " Марица " вицепремиерът Томислав Дончев в Смолян.

" Комисията за отбрана за персоналните данни има право да глобява всевъзможни обществени и частни субекти. Случаят с Национална агенция за приходите е необикновен, тъй като е обществена институция и една санкция се заплаща от обществените доходи, т.е. от налози. Само че това не е единственото наказване. За целия теч на данни ще се откри кой е отговорен - всички чиновници от най-ниското до най-високото равнище и ще бъдат планувани санкции ", сподели Дончев.

Той акцентира, че в този момент сега приоритет обаче е преодоляването на обстановката. " Естествено, че ще се разбере кой е отговорен, ще се дефинира виновността и естествено на отговорните лица, тези които са позволили в случай че има такива да има професионална немарливост, ще се предложат санкции. В момента най-важното е да се минизират рисковете с изтеклите данни да се извършат злоупотреби. Работата стартира. Идентифициран е размера лица, малко над 180, за които има изтекли сериозно количество данни. Национална агенция за приходите се е свързал с тях, предлага им се помощ, какво е належащо да се направи. По отношение на другите лица, в това число аз ревизирах себе си, написа че съм обвързвано лице със синът си, което надали е някаква вест. Има ми ЕГН-то, което не е добре. Но въпреки всичко ЕГН-тата са предпазена информация от 2 години. Само до преди няколко години ги имаше на изборните описи. Не настоявам, че е добре ", сподели Дончев. Той съобщи, че се прави цялостен разбор на масивите какво има в тях и какъв е капацитета за корист, като най-важното е да се посочи какви спомагателни ограничения да се вземат да не се случва отново сходен пробив.

" Разбира се един от изводите - имахме няколко срещи по тематиката, е наемането на по-висококачествени експерти, което значи и по-високи заплати. Включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за отбрана на сериозните системи - те са 10-15 най-критичните, по принцип главните ни регистри са към 65, където е най-важната информация, само че от тях най-важните от тях са 10-15. И там би трябвало да бъдат взети рискови ограничения. Защото данните би трябвало да бъдат предпазени.

Пробивът, който е станал, е доста тежък киберинцидент, тъй като информацията е станала обществена, само че не е най-тежкият. Най-тежкият вероятен случай е някой да влезе вътре и да трансформира данните - това значи в действителност злополука. Вторият по тежест случай е някой да унищожи данните. И този е от най-тежките, тъй като има изтекли данни, ние би трябвало да ги защитим тези регистри. България дава доста малко за киберсигурност. Разходите на година са към 5 млн. лева, което е нищо.

Най-трудното е, хем електронните ни системи да са обществени, жителите да могат да вършат информация, да са отворени, да оферират услуги, и в това време да са предпазени. Най-защитени са тези системи, които не са свързани с интернет - системите на МВР-то, " светая светих ", не са свързани с интернет, и затова са предпазени. Най-трудно е, хем системата да е отворена към жителите, пем да може да се вършат информации, да дава услуги, това е вход към системата, ние имаме стотици такива системи и в това време да е предпазена.

А другояче и нотариуси, и куп други оторизирани лица, и банки имат право да вършат специфични интервенции, ползвайки масивите на страната, те по този метод дават услуги ", сподели Дончев.

Вицепремиерът разяснява и обстановката с африканската чума. " В момента имаме към 500 умъртвени животни в дребни стопанства вид " заден двор ", тук не се включват евтанизираните животни в огромните промишлени комплекси. 21 огнища, по информация от през вчерашния ден, несравнима е обстановката с Румъния, където са над 1500 огнища, само че е тежка обстановката. За злощастие доста подобаващ сезон за разпространяване на болестта. Вземат се бих споделил радикални ограничения, само че един от проблемите, които имаме, че измежду обществеността и измежду управата на засегнатите региони нямаме цялостно подпомагане. Има опити и за извеждане, и за превозване на животни, което значи разпространяване на болестта. Затова освен Министерство на вътрешните работи, мобилизирали сме сили на армията, и колкото е належащо ще бъдат мобилизирани в допълнение, с цел да се обезпечат карантинните мероприятия. Трябва да бъдат всички ограничения да се ограничи разпространяването на болестта. Най-лошата вест е, това което най-вече се опасявахме, че имаме влизане на болестта в дефакто промишлени прасета комплекси, което е доста неприятно. Въпреки, че там се вземат най-високите ограничения за биосигурност, все пак явно по някакъв метод болестта е импортирана ".

Той означи, че местата за загробване на животни не се вършат по фриволна преценка на един човек. " Там при всички случаи, всички експерти, в това число и на Басейнова дирекция, би трябвало да одобрят мястото, без сходно одобрение не може да се извърши загробване. Има и екарисаж във Варна. За страдание всички експерти, ветеринарни лекари настояват, че не е допустимо превозването на животни на такова разстояние, тъй като това значи спомагателни шансове за разпространяване на болестта на стотици километри от огнището. Така че предписаната мярка след евтаназирането е загробване на място. Без експертите не може да се случи загробване.

Дончев дойде в Смолян със заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова за съвещание на Регионалния съвет за развиване на Южен централен регион.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР