Нанси Пелоси: Демократ и бивш председател, 83, ще се кандидатира за преизбиране

...
Нанси Пелоси, бившият председател на Камарата на представителите на САЩ,
Коментари Харесай

Нанси Пелоси, бившият председател на Камарата на представителите на САЩ, казва, че ще търси повторно - избори следващия ноември.

83-годишната г-жа Пелоси е избрана за първи път в своя окръг в Сан Франциско през 1987 г., преди да служи два мандата като председател между 2007-2011 и 2019-2023.

Тя ръководи Камарата на демократите в продължение на две десетилетия, преди да се оттегли като лидер, след като републиканците спечелиха изборите миналата година.

Решението й да се кандидатира отново със сигурност ще възобнови дебата за възрастта на политическите лидери в САЩ.

"Сега повече от всякога градът ни се нуждае от нас, за да насърчаваме ценностите на Сан Франциско и по-нататъшното ни възстановяване“, написа г-жа Пелоси в публикация в X, известна преди като Twitter.

"Страната ни се нуждае от Америка, за да покаже на света, че нашето знаме все още е там, със свобода и справедливост за ВСИЧКИ. Ето защо се кандидатирам за преизбиране - и с уважение моля за вашия глас."

Г-жа Пелоси е първата жена в историята на САЩ, която е говорител на Камарата и е изиграла критична роля в напредъка - или осуетяването - на дневния ред на множество президенти .

На нея се приписва широко приписването на приемането на подписаното от бившия президент Барак Обама законодателство за здравеопазването, както и на законопроекти за справяне с инфраструктурата и изменението на климата при сегашния президент Джо Байдън .

Г-жа Пелоси също директно предизвика Доналд Тръмп през цялото му президентство, като разкъса копие от речта му за състоянието на Съюза зад гърба му.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Тя се оттегли като лидер на Демократическата партия, след като републиканците отново превзеха Камарата на представителите на изборите миналата година и Кевин Маккарти беше избран за говорител след дълъг процес.

Това решение да напусне висшия пост подхрани спекулациите, че тя ще се пенсионира след междинните избори през 2024 г.

Но американските медии съобщиха, че тя е казала на висши съветници и активисти на закуска в петък за плановете си да търси преизбиране, преди официално да обяви хода на X.

Нейното решение да се кандидатира за 19-и мандат на поста идва, докато страната разсъждава върху нарастващия възрастов профил на нейните висши политици.

Твърде стари ли са американските политици? Гласоподавателите обсъждатСтраната с най-младите политици в света

Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде на 81 години, когато се кандидатира за преизбиране следващата година, докато най-вероятният му опонент - бившият президент Доналд Тръмп - ще бъде на 78.

Междувременно мнозина се съмняват дали най-добрият републиканец в Сената, Мич Макконъл, трябва да се оттегли, след като 81-годишният изглежда замръзна за втори път в рамките на малко повече от месец на медийно събитие миналата седмица.

Проучването постоянно показва, че мнозинството от американците - около три четвърти - подкрепят възрастовите ограничения за хората, които служат в Белия дом и Конгреса.

И приблизително същият процент казват, че са загрижени, че възрастта на г-н Байдън може да повлияе на неговата физическа и умствена компетентност, според CNN.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР