Нанси Макуилямс е известен американски психолог и психоаналитик. Научните й

...
Нанси Макуилямс е известен американски психолог и психоаналитик. Научните й
Коментари Харесай

Управлението на гнева и познаването на слабите ви страни са сред условията за психично здраве

Нанси Макуилямс е прочут американски психолог и психоаналитик. Научните й писания са отдадени на проблемите на диагностиката, психотерапията и психоанализата, както и на проучването на признаците на психологично здраве.
Като част от своите научни и на практика проучвания Нанси Макуилямс предлага 16 критерия за психологично здраве. Тя показва здравето освен като липса на психопатология, само че и като съществуване на избран набор от позитивни качества и личностни настройки. Тези критерии рисуват самобитен стандарт, към който човек е добре да се стреми в процеса на личностно израстване – независимо или благодарение на психотерапия. 

Способност за саморефлексия

Уменията да разсъждавате върху своите дейности, претекстове и усеща са от изключителна значимост. Това е да схващане за какво постъпвате или се чувствате по един или различен метод. Позволява ви да осъзнаете и вероятно да измененията държание, което може да бъде нездравословно или непродуктивно. Саморефлексията ви предизвиква да разберете по-дълбоко себе си и вътрешния си свят, както и да подобрите взаимоотношенията си с другите хора.

Реалистично разбиране на себе си и света към вас

Това е способността да виждате нещата такива, каквито са, без деформиране, мечти или заблуда. Помага ви да избегнете нереалистични упования и разочарования и да вземате решения въз основа на вярната информация.

Капацитет за фамилиарност

Това е способността да се откриват и поддържат близки и дълбоки взаимоотношения с близките. Интимните връзки и контакти обогатяват живота ни, обезпечават поддръжка, обич и съпричастност. Те ни карат да се усещаме свързани с другите.

Ефективно ръководство на афекта

Нужно е да се научите да контролирате и изразявате страстите си по метод, който ще ви бъде от изгода, а не във ваша щета. Емоционалното контролиране ви оказва помощ да избягвате импулсивното държание и предизвиква вземането на по-добри решения.

Устойчивост на стрес

Необходимо е да усвоите умения да се справяте със стресови обстановки, без да им позволявате да унищожат психологичното ви здраве или благоденствие. Стресът може да аргументи разнообразни физически и душевен проблеми. Ако знаете методите по какъв начин да управлявате напрежението – ще намалите рисковете от развиването на сходни проблеми.

Фокусиране и дарба да си поставяте цели

Стремете се да си поставяте смислени и постижими цели и да разработвате тактики за постигането им. Целите дават посока на живота ни, стимулират ни и покачват себеоценката, когато ги реализираме.

Гъвкавост и адаптивност

В отговор на нова информация ние сме длъжни да се приспособяваме към динамичните условия, както и да поддържаме живо желанието да променим своите вярвания, настройки или дейности. Животът е непредсказуем и постоянно ни стоварва поредност от промени. Умствената еластичност ни разрешава по-лесно да се оправяме с тези промени и да намираме нови способи за решение на проблемите.

Способност за съпреживяване

Емпатията е опцията да усещаш и разбираш страстите на другите хора. Емпатията ви оказва помощ да изградите дълбоки, същински взаимоотношения и ви разрешава да разбирате и подкрепяте по-ефективно другите.

Чувство за комизъм

Това е способността да виждате комичното или ироничното в разнообразни обстановки и да се смеете на себе си и на житейските условия. Хуморът може да служи като метод за справяне със напрежението, да обезпечи облекчение в сложни моменти и да усъвършенства връзката с обкръжението ви.

Самочувствие с покритие

Да виждаш своите мощни и слаби страни без деформиране, като в същото време запазваш самоуважение към личността си. Реалистичната самокритика ни разрешава да работим върху слабостите си, да оценим мощните си страни и да се приемем такива, каквито сме.

Способност за самоконтрол

Душевният ни комфорт зависи значително от това по какъв начин направляваме своите импулси, дейности и реакции, изключително в сложни или стресови обстановки. Самоконтролът предотвратява импулсивни дейности, които могат да доведат до нежелани последици или спорове с другите.

Уважение към себе си и другите

Означава да признаете и почитате личната си полезност и полезността на тези към вас. Уважението към себе си и другите основава основата за здрави взаимоотношения и обществени взаимоотношения.

Способност за приемане на градивна рецензия

Укротяването на егото постоянно е от изгода. Това е способността да слушаш и да се учиш от противоположната връзка, без да реагираш негативно или да се отбраняваш. Градивната рецензия може да насърчи персоналното и професионалното израстване.

Морални и етични стандарти, само че гъвкави и подлежащи на смяна

Наличие на ясни морални и етични правила, само че също и способността да бъдат те приспособени или преразгледани, когато е належащо. Това ви дава насоки за дейности и решения, само че също по този начин ви разрешава да останете отворени за смяна и нови хрумвания.

Развити качества за учене, мислене, работа и други

Това е способността да функционирате дейно, да усвоявате нови познания и информация, да се развивате в разнообразни области на живота.  Тези качества разрешават на индивида да пораства, да се приспособява и да реализира задачите си.

Реалистични идеали и упоритости

Преследването на високи стандарти и цели е амбициозно начинание, само че единствено когато тези високи стандарти и цели са основани на реалистична оценка на персоналните благоприятни условия и събитията. Реалистичните идеали могат да стимулират и направляват, без да предизвикват непотребен стрес или отчаяние заради нереалистични упования.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР