Намираме се във важен момент за българското и европейско земеделие.

...
Намираме се във важен момент за българското и европейско земеделие.
Коментари Харесай

Бозуков: Бъдещата селскостопанска политика си е поставила за задача да реши проблеми, които вече не търпят отлагане

Намираме се във значим миг за българското и европейско земеделие. Бъдещата селскостопанска политика си е сложила за задача да реши проблеми, които към този момент не търпят отсрочване. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на полемика в границите на гала за връчване на премиите в състезанието „ Агробизнесмен на България “ за 2021 година

Според него решенията се коренят в дейностите, ориентирани към правенето на политика в бранша на земеделието, която е по-екологична, по-социална, по-иновативна. Той означи, че тези цели могат да се реализиран със заложените параметри в Стратегическия проект на нашата страна.

Министър Бозуков разяснява, че новата Обща селскостопанска политика „ няма да ни изиграе неприятна смешка “, а по-скоро ще даде положителна тенденция.

„ Казвам това с цялостната убеденост, тъй като тъкмо през днешния ден ме срещнаха с съвсем приключената версия на Стратегическия проект, които изготвя нашата страна, за новата ОСП “, сподели министърът. И добави:

„ При старта на мандата заварихме в начален стадий работата по Стратегическия проект. С много бързи темпове изготвихме първия дирек, работим интензивно и съвсем на 70% сме подготвени с втори дирек. За страдание там към момента се чакат някои законодателни пакети, които да бъдат предоставени от Европейска комисия, с цел да можем да ги включим в проекта “.

Министър Бозуков уточни още, че работата с Европейската комисия би трябвало да се случва в по-оперативен порядък.

„ Други страни членки на Европейския съюз показаха безпокойство, че с това движение можем да отложим Стратегическия проект и за пролетта. Дори и това да се случи, считам, че няма да докара до проблеми. Но се надявам да се включим в останалите периоди “, сподели министърът.

Според него е належащо детайли на Стратегическия проект да бъдат гласувани от последващо Народно заседание.

“Надявам се, че ще има време за това. Има въпроси, за които би трябвало се вземе политическо решение, с цел да бъдат постоянни във времето, в осъществяването им”, разяснява министър Бозуков.

Той благодари на бранша за дейното присъединяване, противоположната връзка, както и градивния разговор в процеса по правенето на Стратегическия проект на България.

В рамките на церемонията министър Бозуков връчи наградата „ Агробизнесмен на България “ за 2021 година на Венелин Делгянски, който има 20-годишен опит в земеделското произвеждане. Той обработва 65 000 дка земя благодарение на технологиите и услугите за точно земеделие.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР