Намираме се в период на демократизация на фалшивите новини -

...
Намираме се в период на демократизация на фалшивите новини -
Коментари Харесай

Фейк нюз на килограм – вече има и софтуер за „производството” им

Намираме се в интервал на „ демократизация на подправените вести ” - от ден на ден хора се научават по какъв начин да основават такова наличие, а към този момент има даже програмен продукт за тяхното възпроизвеждане и той става все по-достъпен. Това заяви Томас Кент, преподавател в Колумбийския университет в Съединени американски щати и експерт по журналистическа нравственос и рисковете, съпътстващи подправените вести по време на провеждащия се в София Шести международен конгрес на осведомителните организации, проведен от Българска телеграфна агенция.

Кент поддържа думите си с образец за подправено 3-минутно видео, пуснато през предходната година сякаш от името на Би Би Си. То съобщаваше за повреда в АЕЦ  в една от някогашните руски републики и бързо се популяризира в обществените мрежи.

Глобалната вълна от подправени вести подкопава доверието в същинското наличие. Заплахите стават все по-реалистични и съгласно Кент са няколко - подправени видеоклипове, които демонстрират хора и държавни глави, които произнасят неща, които действително в никакъв случай не са произнесени от тези персони. Този вид клипове и аудиосъдържание мъчно се разпознават даже и от специалисти, което е огромен проблем, тъй като могат да подлъжат хората да извършат рискови неща, счита преподавателят в Колумбийския университет в Съединени американски щати. Най-вредните подправени вести се популяризират по каналите за замяна на моментни известия като What`s up и Telegram, означи той.

Новинарските организации се пробват да противодействат като основават уеб сайтове за инспекция на обстоятелствата, само че злонамерените играчи вършат същото, с цел да подкопаят доверието в формалните уеб сайтове за инспекция на обстоятелствата. Това съгласно Кент основава голяма заплаха за организациите и за публичната сигурност, тъй като те могат да имитират всеки един артикул, основан от организациите, уточни той.

Новинарските организации не могат да спасят света, само че могат да подхващат съществени стъпки да защитят себе си и обществото от подправените вести, безапелационен е преподавателят в Колумбийския университет. Той предложи всички публицисти в организациите да бъдат подготвени по отношение на заплахите, които крият подправените вести и даже да обособят специфични звена от  поне един-двама кореспонденти, които да засичат подправените вести. Новинарските организации могат да бъдат мощна преграда против подправените вести, заключи Томас Кент.
В Асошиейтед прес към този момент има цели екипи, които се занимават единствено с инспекция на обстоятелствата, и работата на тези екипи разрешава да не публикуваме неверна информация, показа на собствен ред Ана Джонсън, шеф на новините в Европа и Африка, Асошиейтед прес (АП), Съединени американски щати. От началото на тази година АП е почнала партньорство с Facebook по отношение на оповестените там вести. Но освен Facebook е изправен пред компликацията да отсее подправените вести, разяснява тя.
Ерик Уишарт, основен редактор на специфичните планове в организацията Франс прес, заключи казуса с подправените вести и дезинформираността в четири съществени групи - доверие, партньорство, информираност и просветеност на медиите, и бистрота.  
Той разгласи, че скоро ще излезе написан от него справочник с правила за онлайн публицистика. 
 Уишарт описа за платформата InVid, създадена особено за инспекция на достоверността, както и за CrossCheck - друга стратегия за инспекция на данните. Доверието към този момент не е нещо, което се подразбира, по тази причина медийната просветеност би трябвало да се предизвиква, заключи Ерик Уишарт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР