Намираме се в най-важната седмица за православните християни по света.

...
Намираме се в най-важната седмица за православните християни по света.
Коментари Харесай

Велики вторник е: Смирете се, за да чуе Бог молитвите ви!

Намираме се в най-важната седмица за православните християни по света. Страстната седмица се назовават дните, които се смятат за последните от земния живот на Иисус Христос. Това е и последната седмица от постите. Тя е наречена по този метод, защото на славянски думата “страст ” значи страдалчество.

Всеки от дните през актуалната седмица има своя специфичност, някои са свързани с църковни обичаи, други с национални такива. Но главно за всички миряни е да се придържат към Великденския пост.

Според църковния канон той е предназначен за примирение и наставление. Според евангелския роман през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени упътвания. Тогава той споделя притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за гениите.

В националния календар първите три дни от Страстната седмица - от понеделник до сряда, са избрани за разчистване на къщата и къпане. Този обред има пречистващ темперамент и се има вяра, че обезпечава здраве. На някои места в България на Велики вторник момите носят в цялостно безмълвие вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се има вяра, че има тайнствена мощ и оказва помощ за излекуване.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР