Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна

...
Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна
Коментари Харесай

Проф. Аргирова не изключва вероятността всяка година да си поставяме ваксина

Намираме се при започване на четвъртата вълна, която е по-различна от миналата и ще мине под знака на индийския вид на вируса. Пикът й ще бъде малко откакто тръгнат учениците, сред 10 и 20 октомври. На този стадий не е належащо слагането на трета доза, и имунизацията е единственият вид, посредством който може да убием вируса, както се случи с Хепатит В. Това сподели в изявление за БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова. По думите й през днешния ден се намираме в две пандемии – СПИН и и нещата не са завършили нито във връзка с едната, нито по другата.

В началото на диалога ни проф. Аргирова изяснява, че следи разтегнато във времето навлизането в четвъртата вълна и това е открила още на 1-ви август, когато случаите с новозаразени са почнали да се покачват.

„ Още тогава се видя едно леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предходните дни и седмици, в които такива липсваха или бяха единични “, разяснява тя и споделя, че всички проби, които е подала за секвениране в Националния център по заразни и паразитни заболявания са открили съществуването на индийския тип на вируса.

„ Очевидно тази вълна се асоциира с индийския вид, по този начин както се случва и в останалите страни. Ние вървим с към месец, месец и половина, след тези които първи рапортуваха за съществуването му “, декларира тя и акцентира, че пикът на вълната ще бъде малко, откакто учениците тръгнат на учебно заведение, най-вероятно сред 10 и 20 октомври.

Проф. Аргирова споделя, че тази вълна ще е по-различна от досегашните.

„ По-различна е по няколко аргументи. Първата е, че въпреки всичко имаме едно 20% хора, които са . Това е един декор. Известно е, че утвърдените ваксини индуцират обезвреждащи антитела и против индийския вид. Поради това чакаме имунизираните, които могат да се заразят, че или няма да се разболеят, или това ще бъде доста леко, и ще наподобява на грип. При този вид отсъства неналичието на подушване на усет или намаляването му, което беше особено за началото на пандемията “, показва вирусологът, само че разяснява, че тези признаци не са изчезнали изцяло.

Тя показва, че признаците, с които стартира болестта са гърлобол, хрема, на места висока температура.

„ Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни феномени, които бяха преди всичко при предходните разновидности. Има ги, само че те се доста по-малко. Отделно от това този вид на вируса заразява доста по-лесно. Това се дължи на обстоятелството, че има доста по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят близките и по тази причина се приказва непрестанно за маските “, споделя още специалистът и прибавя, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и по тази причина той води до повреди във всички органи.

По думите й лекото протичане на болестта е притеснително, тъй като хората няма да се разболеят или няма да виждат, само че те ще станат преносители на вируса. Картината ще се добави и от учениците и учителите. Според нея точно учебните заведения са развъдник на инфекцията.

„ Третата разлика е, че този вид визира повече младежи. Причината е, че множеството възрастни са имунизирани. Другата причина е, че младите са по-малко имунизирани и най-много те не съблюдават отдалеченост “, разяснява тя.

Ламбда – забавният перуански тип на COVID-19

Попитана за появяването на така наречен перуански тип на вируса, Аргирова изяснява, че разновидностите се класифицират в три групи.

„ В първата група са разновидности, за които би трябвало да се тревожим. Тук спада – британският, южноафриканският, бразилският и индийският вид “, показва Аргирова и прибавя, че втората група са така наречен „ разновидности от интерес “, към които до този миг спада и ламбда разновидността, а третата група са тези разновидности, които са в развой на проучване.

„ Ламбда спада към разновидностите от интерес. Открит е и изолиран в Перу. Той протича по същия лек метод както индийският, само че би трябвало да имаме поради и това, което го отличава - този вид, който е от интерес има наклонността да прескочи и да стане вид, за който да се тормозим. Ето за какво го следим “, изяснява вирусологът.

Тя разяснява, че на този стадий нямаме тип, който може да определим като български, защото няколкото изолата, за които стана дума преди месеци към момента не е доказано, че са необятно публикувани.

Проф. Аргирова споделя да не подценяваме бързото развиване на нови типове на вируса и напомня, че той основава толкоз доста разновидности като мутира, като те към този момент са надалеч над 700 000. По думите й задачата на тези разновидности е даден тип да стане преобладаващ и да измести различен, какъвто е казусът с индийския и британския тип.

„ Няма го от дълго време истинският китайски вид. Сигурно се пази някъде както едрата шарка “, акцентира тя и разяснява, че у нас има от всички налични типове на вируса, които се учат и проучват от учените.

Само с имунизациите може да убием COVID-19

Недоверието във имунизациите се породи поради разнопосочността в посланията, разяснява проф. Аргирова и разяснява, че объркването е станало както от страна на производителите на препаратите, по този начин и разделянето на дадена ваксина, която можеше да се слага на хора до 60 година, а друга – над 60 година После обаче се оказало, че е тъкмо противоположното.

„ Тези разнопосочни послания постоянно водят до съмнение и човек постоянно си споделя: „ Тези които ни го споделят, сякаш към момента не са наясно какво ни споделят “, проучва специалистът.

„ Т я не ни пази от заразяване, тя ни пази от заболяване. Тя провокира формиране на антитела, които с времето обаче понижават. В организма обаче остава клетъчният имунитет, който при среща още веднъж със същия вирус, въпреки и мутант, тези кафези незабавно се развъждат бързо и вършат нови антитела, нищо че предходните са спаднали. Това е огромният смисъл на цялата работа – клетъчният имунитет “, безапелационна е тя и поддържа казаното с образец.

„ Откриваме, че някъде от 17-20 година, към 25-30% от младежите към този момент нямат антитела към Хепатит В, обаче никой към този момент не се разболява. Ето това е имунизацията “, показва вирусологът и разяснява, че един път имунизирани няма нужда да си слагаме нова, тъй като имаме клетъчен имунитет.

Да си сложим ли трета игла?

Според проф. Радка Аргирова на този стадий към момента не е целесъобразно да се прави трета игла.
 Близо 20 хиляди инфектирани за денонощие в Турция Близо 20 хиляди инфектирани за денонощие в Турция
За миналото денонощие в Турция са регистрирани нови 19 918 случая на заразяване с ковид и 204 жертви. През миналия ден 15 56...

„ Данните не са безапелационни, че при използване на третата игла ще се получи по-висок титър на антитела или централизация. И да се получи той отново ще падне. Това е същата ваксина, с други ваксини не разполагаме “, разяснява тя и разяснява, че всички налични ваксини сега ни пазят от всички разновидности.

Според нея и бустерът ще ни пази от всички разновидности. От идващите й думи излиза наяве за какво е по този начин.

„ Това е по този начин тъй като сме с един вариант сега. Ако минем на втори вариант, тогава ще стане неприятно и тогава ще ни би трябвало нова ваксина “, сигнализира тя и напомня историята с ХИВ 1 и ХИВ 2, където антителата на единия вариант не са обезвредили телата на другия.

„ Ние се борим и по тази причина бързаме, по тази причина приказваме толкоз доста. Колкото може по-бързо да убием този вирус, с цел да може с имунизацията да го унищожим доколкото можем, с цел да не се получи нещо друго. Когато използваме ваксина посредством нея ние убиваме, това което е сега, да кажем индийския вид. Но вършим място на нещо друго, на идващото. Затова би трябвало бързо да се работи “, приканва вирусологът и разяснява, че би трябвало да сме бързи с процеса по имунизация, тъй като вирусът се популяризира бързо, мутира, прави нови разновидности, а към този миг ние към момента се бавим със остарелия.

„ Въпросът е да не стигнем до подобен вид, при който формираните антитела да не го обезвреждат. Стигнем ли до там – сме на нов вариант и тогава ще ни би трябвало нова имунизацията “, предизвестява тя и акцентира, че сега имаме един вариант с доста разновидности.
 Коронавирусът: Спад в % на позитивните проби, само че отново над 150 в болница за ден Коронавирусът: Спад в % на позитивните проби, само че отново над 150 в болница за ден
Броят на новите случаи на коронавирус понижа леко както като безусловно число, по този начин и като % на дневна база. 1368 са н...

По отношение на това дали имунизацията против COVID-19 би трябвало да бъде наложителна, проф. Аргирова разяснява, че това е честен, стопански и политически въпрос, само че е безапелационна, че тя би трябвало да бъде целесъобразна за някои специалности, като учителската да вземем за пример.

Проф. Аргирова не изключва вероятността всяка година да си слагаме ваксина.

„ Възможно е да стане по вида на противогрипната ваксина, тъй като в случай че с такава скорост върви изменчивостта на вируса, и в случай че минем в вариант 2, тогава към този момент ще би трябвало да се смени имунизацията и е допустимо да стане един път на една, две или три години, както се случва при грипа “, добавя тя.

От думите й излиза наяве, че в даден миг ще стартира имунизирането и на по-малките, под 12 година възраст, само че на този стадий са нужни още проучвания и клинични тествания.

„ В момента се знае, че от 12 години нагоре тези ваксини, които се ползват при възрастните могат да се ползват на тези деца “, разяснява проф. Аргирова.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР