Намерението ни не е да наложим някакъв модел на договор

...
Намерението ни не е да наложим някакъв модел на договор
Коментари Харесай

ЕС и САЩ: Няма да налагаме модел на споразумение със Сърбия

Намерението ни не е да наложим някакъв модел на контракт за решение на разногласията със Сърбия, обявиха на взаимна конференция медиаторът на Европейски Съюз за разговора Косово – Сърбия Мирослав Лайчак и специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар. Двамата дипломати завършват през днешния ден визитата си в Прищина, след което ще отпътуват за Белград.

В края на визитата си в Косово те подчертаха, че Съединени американски щати и Европейски Съюз „ не са част от разговора и договарянията “, само че чакат Прищина и Белград да изпълнят поетите задължения.

„ Вярваме, че постигнатите по-рано съглашения би трябвало да се изпълнят. Ние не сме тук със лист или предложение за решение, което желаеме да наложим, а настояваме двете страни да покажат конструктивност, да споделят своите визии по отношение на това по какъв начин би трябвало да наподобява Алиансът на сръбските общини и да продължат договарянията от там, където стопираха “, съобщи Ескобар.

Той сподели, че Съединени американски щати чакат Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз, а от Косово желае да извърши това, за което се е съгласило в предходните съглашения и да откри модела за образуване на Алианса на сръбските общини без да накърнява държавния си суверенитет.

Представителя на Европейски Съюз Мирослав Лайчак съобщи, че „ Косово е равноправна страна в разговора “ и никой не чака от него да образува на своя територия „ нова Република Сръбска “.

„ Алиансът на сръбските общини е непрекъсната тематика в разговора. Косово е равноправна страна в него и не може да бъде заставяно да одобри нещо. Никой не желае нова Република Сръбска в Косово, само че вие имате стихотворец ангажимент и не би трябвало да се страхувате от нещо несъществуващо, а да излезете с позиции “, съобщи Лайчак.

Посредниците на Съединени американски щати и Европейски Съюз са в Косово от понеделник, където се срещнаха с президента Вьоса Османи, с премиера Албин Курти, с опозиционни водачи и представители на косовските сърби, както и представители на интернационалната общественост в Косово и организации на гражданското общество.

В последния взаимен опит на Съединени американски щати и Европейски Съюз за възкръсване на преговорния развой, след престоя си в Прищина Ескобар и Лайчак ще продължат посредническата си задача с двудневно посещаване в Белград, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР