Намаляващият брой на учениците у нас традиционно води до закриване

...
Намаляващият брой на учениците у нас традиционно води до закриване
Коментари Харесай

Над 30 паралелки в гимназиите се закриват

Намаляващият брой на учениците у нас обичайно води до закриване на паралелки след 7-и клас. Тази година не прави изключение, като с изключение на в столицата, другите огромни градове у нас също не съумяват да запълнят план-приема в гимназиите. Това демонстрира инспекция на " Сега " за осъществените и закрити паралелки за осмокласници в другите райони в страната.

В София към този момент бе оповестено, че учениците се усилват и са повече от миналата година. За задачата столицата утвърди банкет в 338 паралелки, 229 от които профилирани, а останалите - професионални. И тук обаче след първото класиране са закрити 15 паралелки. Три са закритите паралелки в учебни заведения в Пловдив. Става дума за професионалната гимназия по машиностроене, която не е съумяла да събере нужния брой възпитаници за паралелката със компетентност машинен оператор, професионалната гимназия по кожени произведения „ Д-р Иван Богоров “ - със закрита паралелка в компетентност моделиер на обувни и кожено-галантерийни произведения, и приблизително учебно заведение „ Св. Софроний Врачански “, останала без възпитаници, които да учат за оператор на компютър. В Перущица неосъществена остава паралелката за машинни оператори в професионалната гимназия по лозарство и винарство.

В Бургас и района без възпитаници след първо класиране са останали 3 паралелки. Това са музикалната паралелка на приблизително учебно заведение „ Димчо Дебелянов ”, като учениците, които са се записали в нея, ще бъдат пренасочени към приблизително учебно заведение „ Добри Чинтулов ”, една в СОУ „ Йордан Йовков ”, където тази година за пръв път е бил разгласен банкет след 7-и клас, както и една в учебното заведение в кв. " Черно море ".

Поради липса на претенденти три паралелки за банкет след седми клас са били закрити във Велико Търново и Горна Оряховица след първото класиране, свидетелства локалният " Борба ". Никой не е поискал да продължи образованието си в паралелката “Електрически машини и апарати ” в гимназия “Ломоносов ”, както и във великотърновската гимназия по електроника “Александър Попов ”, която е трябвало да съвместява двете специалности “Промишлена хармония и дизайн ” и “Спедиция. Транспортна и складова логистика ”. Закрита е и специалността “Машини и системи с цифрово и програмно ръководство ” в горнооряховската гимназия “Васил Левски ”. Още 7 паралелки в региона са противоречиви, тъй като искащите да се запишат в тях възпитаници са доста малко. За момента от всички 81 одобрени паралелки там, 56 са изцяло образувани. Останалите са най-вече в професионалните учебни заведения, като става дума най-много за предпазени специалности или такива, които са в листата с специалности и специалности, за които се чака да има сериозен дефицит в идващите години.

От огромните градове само във Варна и региона след първо класиране няма да има закрити паралелки за осмокласници. Общият брой на плануваните паралелките там е 164.

По-малките градове също не вършат изключение. Четири паралелки за осмокласници са закрити след първото класиране заради липса на възпитаници и в Ямболско. Това са паралелката по български език и литература и география и стопанска система в гимназия „ Васил Левски ”, по британски език с френски и британски език с съветски в гимназия „ Васил Карагьозов ”, по оперативно счетоводство - в професионалната гимназия по стопанска система „ Г. С. Раковски ” и по строителство и архитектура в професионалната гимназия по строителство и геодезия „ Кольо Фичето ”.

4 паралелки от общо 81 са закрити след първо класиране в гимназиите в Хасковска област. Сред тях са такива, учащи за електротехник и компютърна техника и технологии, за екскурзовод и туристическа анимация и за механик на електронна техника и механик по автоматизация. 9 паралелки с банкет след седми клас са закрити след първо класиране и в Благоевградска област, защото за тях е имало едвам по един-двама претенденти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР