Намаляващите популации на животните в природата могат да бъдат разчетени

...
Намаляващите популации на животните в природата могат да бъдат разчетени
Коментари Харесай

Колко точно струва цялата природа на Земята?

Намаляващите популации на животните в природата могат да бъдат разчетени като явен знак, че планетата и нейните запаси са под голям напън. Между 1970 и 2014 година броят на бозайниците, птиците, рептилите и рибите е намалял с 60%. И това голям спад за единствено 44 години, написа в собствен разбор оповестен в уеб страницата на Световния стопански конгрес Шон Флеминг.

Извън многото планове за опазване на някои от изчезващите типове на Земята основният шеф на Световния фонд за дивата природа (WFF) Марко Ламбертини счита, че е значимо да се обърне внимание на икономическия принос на околната среда. Според него с ориентиране на вниманието към нейната стойност може да бъде привлечено вниманието на доста повече хора.

Споре отчет на WFF общата стойност на всички стопански действия, зависещи от естествените запаси, възлиза на 125 трилиона $. Това значи, че те се равняват на повече от шест пъти размера на стопанска система номер едно в света - Съединени американски щати.

Международната платформа за биоразнообразие и екосистемни услуги (IPBES) от своя страна е създала рамка, която пресмята освен цената на естествените запаси в парично измерение, само че и като повсеместен резултат върху стопанската система.

Така да вземем за пример съгласно нейната оценка Големият бариерен риф има принос от 5,7 милиарда $ годишно за стопанската система на Австралия, като също по този начин той поддържа 69 000 работни места.

Също по този начин земните запаси в Северна и Южна Америка взети дружно се пресмятат на над 24 трилиона щатски $ годишно, демонстрира отчета. Това почти се равнява на брутния вътрешен артикул на района.

От WWF обаче предизвестяват, че забележителна част от този принос може да се свие фрапантно поради нездравословните последствия от човешките действия върху природата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР