Намаляването на сумите във фискалния резерв се дължи на по-високите

...
Намаляването на сумите във фискалния резерв се дължи на по-високите
Коментари Харесай

Разходите за пенсии изяждат фиска

„ Намаляването на сумите във фискалния запас се дължи на по-високите разноски за пенсии “.

Това разгласи в границите на чуване в Народното събрание служебният министър на финансите Росица Велкова, представена от Financial Tribune.

Тя разяснява, че в края на март фискалният запас е бил в размер на 11,95 милиарда лв., а към 10 май сумата понижава на 10,4 милиарда лв..

Велкова уточни, че приходите от налози са влезнали в хазната във втората половина на месец април, до момента в който обществените заплащания и пенсиите са осъществени в първото десетдневие.

Служебният министър разяснява, че поради признатия удължителен закон на бюджета и по-точно Параграф 15 на Министерски съвет се не разрешава да се употребяват суми постъпили по европрограми, като и сумите от „ Сребърния фонд “.

По време на чуване министърът на финансите Росица Велкова показа пред 49-то Народно заседание информация за осъществяването на бюджетните доходи и разноски и положението на фискалния запас.

Министър Велкова заяви, че приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия по нарастват 2 051,4 млн. лева или 11,5 на 100 през първите четири месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Те са в размер на 19 840,4 млн. лв.. Данъчните и неданъчните доходи регистрират растеж по отношение на първите четири месеца на миналата година, до момента в който постъпленията в частта на помощите, където се регистрират главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз са по-ниски.

В частта на данъчните и осигурителните доходи се регистрира най-голямо номинално повишаване – с 1 989,4 млн. лева или 14,2 на 100. Информацията за приходите по обособените налози е:

-              от корпоративни налози - 788,7 млн.лева.

-              от налозите върху приходите на физическите лица - 1 851,1 млн. лева,

-              от Данък добавена стойност - 4 905,3 млн. лв..

-              от акцизи (нето) - 2 064,8 млн.лв.

-              от мита - 105,7 млн.лв., което е с 37,7 млн.лв. по-малко по отношение на приходите от мита към месец април 2022 година.

-              от другите налози (включват други налози по ЗКПО, имуществени и други данъци) - 1 384 млн. лева

-              от обществено и здравноосигурителни вноски (по бюджета на Държавното публично обезпечаване и бюджета на НЗОК) - 4 889,4 млн. лева лева.

-              неданъчните доходи - 3 218,1 млн. лева

-              помощите и даренията са в размер на 610,8 млн. лева

 

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към април 2023 година са в размер на 20 937,6 млн. лева При тях също се регистрира номинален растеж от 4 031,1 млн. лева (23,8 на сто) по отношение на първите четири месеца на миналата година. Най-значително повишаване има при обществените разноски (1 594,0 млн. лева.), в това число разноските за пенсии (1 348,1 млн. лева.), както и в частта на разноските за личен състав (770,0 млн. лева.), разноските за прехрана (681,6 млн. лева.), разноските за дотации (606,0 млн. лева.) и други. Ръстът на разноските се дължи на влезнали в действие нормативни актове, включително промени в пенсионната сфера, разплащане на отговорности по бюджета на Министерство на регионалното развитие, увеличени размери на възнагражденията в редица администрации, настоящи стратегии за погашение на обезщетения на небитовите крайни консуматори на електрическа сила и други.

Министър Велкова показа и положението на фискалният запас към 30.04.2023 година Той е в размер на към 11,95 милиарда лв., в това число наличия по сметки в Българска народна банка и банки в размер на 10,8 милиарда лева и вземания от Европейски Съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други в размер на 1,2 милиарда лева Той понижава до към 10,4 милиарда лева, главно заради разноските за пенсии по бюджета на ДОО. Министър Велкова заяви, че спомагателен фактор за поддържане на релативно висок по мярка фискален запас през миналите месеци на 2023 година е наредбата на §15 от Преходни и заключителни разпоредби на тъй наречените удължителен закон. Съгласно тази наредба Министерският съвет не може да употребява средствата по единната сметка на Държавен фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система и средствата по стратегии и планове на Европейския съюз за осъществяване на разноски и прехвърляния. Това ограничаване приложено към 30 април 2023 година регламентира, че от наличните средства по сметки в Българска народна банка в обсега на фискалния запас в размер на 10,1 милиарда лева, за разплащане на разноски и прехвърляния са налични едвам 1,8 милиарда лева (малко над нужните към 1,5 милиарда лева за погашение на пенсиите до 10-то число на месец май), до момента в който остатъкът от 8,3 милиарда лева в Българска народна банка (3,7 милиарда лева на ДФГУДПС и 4,6 милиарда лева по стратегии и планове на ЕС) са условно „ блокирани “ от посочената наредба, а към 10 май за разплащане на разноски и прехвърляния (след погашение на пенсиите) към този момент са налични едвам 0,2 милиарда лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР