Намаляването на ставката на ДДС на 9 на сто за

...
Намаляването на ставката на ДДС на 9 на сто за
Коментари Харесай

Браншови организации настояват за 9 процента ДДС за храни и напитки

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност на 9 на 100 за всички храни и питиета би било извънредно потребна мярка за понижаване растежа на цените. Това мнение са изразили управленията на Българската стопанска камара (БСК) и членуващи в камарата браншови организации от хранително-питейната промишленост на двучасова работна среща със служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и неговия екип, оповестиха от БСК.

Идеята за понижаване на Данък добавена стойност бе подкрепена от всички присъстващи браншови организации като мярка за задържане и даже спад на цените на питателните артикули. Участниците в срещата бяха единомислещи, че далавера в цените няма, а покачването е вследствие на високите цени на суровините и невъзможността за прогнозируемост, подбудена както от вътрешни, по този начин и от външни фактори. Всичко това неизбежно води и до калкулация на риска в крайните цени, по тази причина бизнесът моли за полагане на оптимални старания от страна на страната да бъдат лимитирани рисковете.

Срещата е по покана на Министерството, откакто в края на предходната седмица национално представителните организации на работодателите дискутираха опциите за понижаване на инфлацията и присъединението на България към еврозоната със служебния министър председател Гълъб Донев, вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев, министъра на финансите Росица Велкова – Желева, и с министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

Яна Иванова от Сдружение " Храни и питиета България " съобщи, че " Повишението на цените на питателните артикули се дължи на повишаването на суровините, нарушените вериги на доставки, нарасналите цени на торовете, заради тяхната липса, доста по-високите цени на опаковките, цената на фуражите, а в някои браншове има значителен спад на оборотите. Въпреки това, по данни за септември и октомври на FoodDrinkEurope, потребителските цени на храните у нас са се повишили с 26 на 100. В Унгария нарастването е с 39 на 100, в Полша, Португалия и Румъния с 27 на 100 ". Според нея страната може да окаже поддръжка за преодоляването на цените, като даде предвидимост от позиция на цени и доставки на ел. силата, механизма за пресмятане на минималната работна заплата (МРЗ), процесите за изсветляване на стопанската система и не на последно място - като понижи Данък добавена стойност при храните. Едно общо понижаване на ставката на 9 на 100 за всички храни и питиета би било извънредно потребна мярка за понижаване растежа на цените, тъй като до момента в който продължава спорът в Украйна, няма по какъв начин да не не престават да порастват и цените.

Намаляването би довело и до изсветляване на сивия бранш и обявление на действителните обороти, счита Яна Иванова. Тя моли да се направи изследване на румънския опит, където от 22 на 100, Данък добавена стойност стана 9 на 100 и в същото време приходите в хазната се усилиха.

" Ние сме дребна, отворена стопанска система и изрично не сме основатели на инфлацията – внасяме и изнасяме артикули. Близо 60 на 100 от нашата суровина е импорт и това ни прави доста подвластни ", показаха Цветан Илиев и Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите в България. Те оповестиха, че има голяма конкуренция в бранша, като над 200 компании са членовете на Асоциацията. " Няма никаква предвидимост при фуражите, а цената на зърното спомага за 15 на 100 покачване при ценообразуването. Има единствено една-единствена държавна мярка за подкрепяне на преработвателите на български месни артикули. Всичко това е измежду аргументите за по-високите цени на продуктите ", показаха представителите на Асоциацията.

Димитър Михайлов от Асоциацията на свиневъдите в България уточни въздействието на фактора африканска чума по свинете (АЧС). " АЧС срина в целия Европейски съюз и на международния пазар продажбата на свинско месо, наруши всички бизнес проекти и доставки. След това рецесията се задълбочи с последвалата коронавирус пандемия, която усложни още повече нещата. Защото пандемията и проинфлационната политика на огромните страни доведоха до увеличение на цената на суровините за производството на фуражи. А към днешна дата проблемите се задълбочават и поради войната в Украйна, която изстреля цените на суровините на още по-високи равнища ", сподели Михайлов. По думите по отношение на бранша се оказва напън от всички направления - прекъсване на износа на огромните европейски свиневъдни производители към Китай поради африканската чума по свинете, възбрана има и Италия, която изнася голяма част от продукцията си за Съединени американски щати. И по този начин неосъществените количества месо остават в Европа и натискат мощно надолу цените, като са в безспорен контраст на рекордно високите цени на фуражите, които образуват 70 на 100 от себестойността на свинете, трицифрените суми на електричеството и горивата, сподели Михайлов. Той предвижда доста сложен пазар за свиневъдството доникъде на 2023 година и с цел да се подсигурява съществуването на този бранш, по думите му е належащо страната да изплаща в точния момент неизплатените средства.

Даниел Божанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство уточни, че близо 30 на 100 е повишаването при пилешкото месо и яйцата. Повишението на цената е вследствие на цените на фуражите, които от 600 лева в този момент се купуват на 1250 лева На фона на това, секторът e бил изключен от спешните ограничения поради КОВИД-19 и с цел да не банкрутират предприятията още тогава, производителите са вложили всички налични средства, сподели Божанков.

Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите в България заяви, че междинната пазарна цена за един литър бира в магазинната мрежа е сред 1,80 лева и 1,90 лева Това е едвам 5 на 100 покачване от началото на годината на фона на енергийните цени и затруднените вериги на доставка, добави Радомирова и посочи, че производителите показват като водещ проблем неналичието на предвидимост на средата, както от позиция на първични материали, по този начин и поради самата политическа конюнктура.

Дискусията за опциите за понижаване на цените при питателните артикули ще продължи и в четвъртък, когато на срещата в Министерството на стопанската система и промишлеността ще участват и представителите на Сдружението за съвременна търговия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР