Намаляването на раждаемостта е глобален проблем, който заплашва икономиките на

...
Намаляването на раждаемостта е глобален проблем, който заплашва икономиките на
Коментари Харесай

Населението на България се свива по-бързо от всяка друга нация

Намаляването на раждаемостта е световен проблем, който заплашва стопанските системи на страните по света. Застаряването на популацията води до по-големи разноски за опазване на здравето и пенсии, само че броят на работещите и плащащи налози непрестанно понижава. В резултат на това тези страни са изложени на риска да се трансфорат във времето в " демографски бомби ", поради фрапантно намаляващия брой на работещи хора, написа Business Insider.

Увеличаването на служащите имигранти може ненапълно да облекчи тези трендове, само че единствено имиграцията не може да обърне процеса на демографски срив.

Под номер 1 в тревожната ранглиста на най-застрашените от " демографска бомба " страни, направена от редакторите на Business Insider е 

България

Населението на България се свива по-бързо от всяка друга нация в света. Най-бедният член на Европейския съюз може скоро да се смали до равнище, каквото е било в края на Втората международна война, предава Bloomberg. Населението у нас се чака да доближи едвам 5,4 млн. през 2050 година, което е спад от 7 млн. през предходната година, според Quartz .

Освен това в страната ни се следи нарастване на емиграцията, защото жителите търсят благоприятни условия за работа другаде. Раждаемостта в България е единствено 1,46 деца на жена. " Спадът в дейното население е обществена и икономическа бомба, която ще избухне, в случай че не предприемем съответни ограничения ", съобщи заместник-министърът на труда Султанка Петрова пред Bloomberg предходната година.

Друга нация, която се подрежда измежду 10-те с най-бързо свиващото се население в света е Латвия.

Откакто Латвия се причисли към Европейския съюз през 2004 година, съвсем 20% от популацията на страната е напуснало, с цел да търси работа в страни като Германия и Обединеното кралство. Близо 2-милионното население, по данни от миналата година, се чака да спадне до 1,52 млн. до 2050 година, според Quartz.

За отбелязване е, че всички 10 страни, с най-бързо свиващото се население в света, са в Източна Европа. Освен България и Латвия, в този лист са още Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария. При тях се чака популацията да спадне с 15% до 2050 година

Най-ниска е раждаемостта в  Сингапур - 0,83. Според икономистите обаче последствията от демографската бомба към момента могат да бъдат обърнати. Доклад от 2017 година на основаната в Сингапур United Overseas Bank демонстрира, че през 2017 година за пръв път в актуалната история на Сингапур процентът на хората, навършили 65 години, е еднакъв на тези на възраст под 15 години.

Въпреки че работната мощ на Сингапур застарява и делът на младежите понижава, отчетът демонстрира, че икономическият спад на Сингапур към момента може да се промени, в случай че държавното управление наеме повече служащи имигранти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР