Намаляването на броя на населението е много по-бързо от очакваното

...
Намаляването на броя на населението е много по-бързо от очакваното
Коментари Харесай

Населението на Китай застарява и намалява за първи път от 60 години

Намаляването на броя на популацията е доста по-бързо от предстоящото и може да подейства като спирачка на икономическия напредък

Населението на Китай стартира да понижава през 2022 година за първи път от шест десетилетия насам, което е значим миг за втората по величина стопанска система в света, която е изправена пред все по-сериозна демографска рецесия, предава Bloomberg, представен от.

В края на предходната година в Китай са живели 1,41 милиарда души, което е с 850 000 по-малко от края на 2021 година, демонстрират данни, оповестени от Националното статистическо бюро във вторник. Това бележи първия спад от 1961 година насам, последната година от така наречен Голям апетит по времето на някогашния водач Мао Дзедун.

През 2022 година са родени към 9,56 млн. бебета, което е по-малко от 10,62 млн. родени година по-рано, което е най-ниското равнище най-малко от 1950 година насам макар напъните на държавното управление да насърчи фамилиите да имат повече деца.

Общо 10,41 млн. души са умряли, което е леко нарастване по отношение на към 10 млн. души, умряли през последните години. От предишния месец Китай претърпя внезапен скок на смъртните случаи, свързани с Covid, откакто при започване на декември ненадейно се отхвърли от метода си на нулева приемливост към вируса. Тази година евентуално ще има още смъртни случаи, свързани с Covid, защото те им нормално изостават със седмици от заразяването, а новите случаи към момента се популяризират в цялата страна. Тази зараза може в допълнение да усили броя на смъртните случаи през тази година.

Намаляването на броя на популацията е доста по-бързо от предстоящото и може да подейства като спирачка на икономическия напредък, защото забавя търсенето на артикули, като да вземем за пример нови жилища. Поради този спад китайската стопанска система може да се затрудни да изпревари Съединени американски щати по мярка, а през тази година страната може да отстъпи на Индия статута си на най-многолюдната страна в света.

В отговор на намаляването на раждаемостта и бързото застаряване на популацията през 2021 година се позволи да се раждат и три деца. Освен това от този момент насам държавното управление поставя старания да улесни младите двойки при ражданията на деца. Разходите за обучение са понижени. Отпускат се финансови помощи, улеснява се отпускът по майчинство и родителският отпуск, защото доста дами се опасяват, че майчинството ще има негативно влияние върху професионалната им кариера.

Поради застаряването на популацията все по-малко работещи хора във втората по величина стопанска система би трябвало да се грижат за от ден на ден остарели хора. Днес всеки пети китаец към този момент е на възраст над 60 години. В същото време статистически популацията в трудоспособна възраст сред 15 и 59 години продължава да понижава.

Още през 2019 година Организацията на обединените народи предвиждаше, че популацията на Китай ще доближи своя пик през 2031 година и по-късно ще намалее, само че предходната година Организация на обединените нации преразгледа тази прогноза, като уточни, че пикът ще бъде при започване на 2022 година Работната мощ към този момент понижава, дълготрайното търсене на жилища евентуално ще спадне още повече, а държавното управление може да се затрудни и с изплащането на незадоволително финансираната си национална пенсионна система.

Страната върви по стъпките на други страни в Източна Азия, като Япония или Южна Корея, които станаха очевидци на внезапно понижаване на раждаемостта и застаряване на популацията и започнаха да се свиват, откакто станаха по-богати и развити.

Коефициентът на раждаемост в Китай, или броят на новородените на 1000 души, е намалял до 6,77 през предходната година, което е най-ниското равнище най-малко от 1978 година насам.

Данните, оповестени от Националното статистическо бюро, демонстрират, че 62% от популацията са били в трудоспособна възраст, което Китай дефинира като хора на възраст от 16 до 59 години. За съпоставяне – преди десетилетие този дял е възлизал на към 70% преди десетилетие, което акцентира провокациите, пред които е изправена страната, до момента в който популацията ѝ застарява.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР