Наложеното ембарго се заобикаля Ембаргото върху руския петрол често се

...
Наложеното ембарго се заобикаля Ембаргото върху руския петрол често се
Коментари Харесай

Милиони тонове руски петрол влизат в Европа през „задната врата“

Наложеното ембарго се заобикаля

Ембаргото върху съветския нефт постоянно се заобикаля посредством трети страни като Китай, Индия и Турция. Белгия и Нидерландия са отпред на европейския лист на страните вносителки, които “изпират ” съветски нефт, написа белгийският в. “Тейд ”, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заради нахлуването на Русия в Украйна, Западът наложи през декември м. година ембарго върху вноса по море на нефт от Русия и таван на цените му. Но западни страни заобикалят личните си наказания посредством трети страни, сочи проучване на финландския “Център за проучване на силата и чистия въздух ” (CREA). Това става през пет “перящи ” страни, което, съгласно буквата на закона, не е нарушаване на ембаргото, написа trud.bg.

Веднага след неговото налагане, доставките от Китай, Индия, Турция, ОАЕ и Сингапур за страните, за които важи ценовият таван, внезапно нарастват. Тези пет страни се трансформират в най-големите купувачи на съветски нефт след нахлуването в Украйна. През последните месеци те са купували 60-70% от общия експорт на нефт на Русия, до момента в който преди войната съвсем не са купували съветски нефт.

Европейски Съюз е най-големият покупател на петролни артикули от петорката, като през 12-те месеца след нахлуването в Украйна е купил малко над 20 млн. тона. Сред тях се открояват Белгия и Нидерландия - от нашествието насам през пристанищата Антверпен и Ротердам са пристигнали над 7 млн. тона, като 1/3 са импортирани след налагането на ембаргото.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР