Наложените от енергийния регулатор на ЕВН преди ден две огромни

...
Наложените от енергийния регулатор на ЕВН преди ден две огромни
Коментари Харесай

Парламентът ще оправя законовата каша с глобите на ЕВН

Наложените от енергийния регулатор на ЕВН преди ден две големи санкции от по 3 млн. лева за неналичието на подписи на притежателите на парцели при промяната на електромери извади на бял свят законова нелепост., която в този момент народните представители са се захванали да трансформират, поради имиджовите вреди за България като постоянна инвеститорска дестинация.

Санкциите против ЕВН пристигнаха в едно и също време с други две санкции за общо 4 млн. лева, наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съгласно която енергийната компания пречела на свободния пазар на ток посредством присъединяване на свои сдружения по едно и също време на контролирания и свободния пазар. Което също е законово регламентирано.

Така компанията е изправена пред хипотезата да би трябвало да заплати общо 10 млн. лева за нарушавания, които тя оспорва и ще апелира в съда. От управлението на ЕВН към този момент оповестиха, че това е неприятен сигнал към вложителите и че са внимателни по отношение на развиването на бизнеса си у нас.

Драконовски санкции на фона на пренареждане на пазара на ток

Австрийската компания, която работи у нас от 2004 година на българския енергиен пазар след призатизацията на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, остана един от дребното огромни и постоянни вложители в този бранш. В началото на годината чешката ЧЕЗ, която доставя ток в Западна България, официализира желанието си да продаде бизнеса си у нас и към този момент контракти договорка за Топлоелектрическа централа " Варна " с компанията " Сигда " на някогашния транспортен министър от кабинета " Орешарски " Данаил Папазов.

В момента се договаря за мрежата, доставчика на ток и две ВЕИ-централи на ЧЕЗ с българската компания " Инерком ", откакто предходният предпочетен от притежателя покупател – търговецът на ток " Фючър Енерджи ", подсилен от индийската " Индия Пауър Корпорейшън ", ненадейно банкрутира. По импровизирано информация това е станало откакто всички електроцентрали са спрели като по команда да продават ток на " Фючър Енерджи " и тя към този момент не е можела да обезпечи сила за клиентите си. Така се стигна до неочакваното й отдръпване от пазара и прехвърлянето на клиентите й към търговеца " Джи Ви Ай " (GVI) – част от строителната " Джи Пи Груп ", за която се твърди, че е обвързвана с шефа на " Лукойл България " Валентин Златев.

КЕВР написа постановления седмица, ЕВН има два дни за обжалване

В тази обстановка пристигнаха и санкциите за ЕВН за 10 млн. лева, както и две наказания от антимонополната комисия за ЧЕЗ за общо малко над 2 млн. лева - още веднъж за корист с господстващо състояние на свободния пазар, което докара до мнения в бранша, че става въпрос за координирана институционална офанзива против двете компании и най-много против ЕВН. Причината е, че наказателните постановления на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) против ЕВН, които са й връчени на 21 декември, дават седем календарни дни за обжалване пред Върховния административен съд. Реално работните дни са единствено два, като любопитен миг е, че решението за издаване на наказателните постановления е взето на 14 декември от регулатора, на който е била нужна съвсем седмица с четири работни да оформи и аргументира глобата, а компанията би трябвало да обоснове жалбата си за два работни дни.

" Аз съм сигурен, че ЕВН ще се оправят в тези дни с обжалването ", сподели на призован поради проблема брифинг ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Той отхвърли да е целеустремено връчването на постановленията на ЕВН дружно със глобите на Комисия за защита на конкуренцията и изясни, че на комисията й трябвало време да напише документите. По думите му дейностите на КЕВР против ЕВН са условие на Закона за енергетиката, а не целенасочена държавна политика против вложителите в енергетиката, които комисията поддържа в проектите им за развиване на енергийните политики и бранша.

Законово-нормативни парадокси

Иванов изясни, че в случай че не е бил наложил тези наказания на ЕВН, би означавало регулаторът да не съблюдава императивните разпореждания, написани в Закона за енергетиката, член 206, алинея 3. В него е записано, че енергийно дружество, което наруши наново наредбите на закона се глобява с имуществена глоба в троент размер от оптималната глоба, планувана в алинея 1 на същия член санкция сред 200 и 1 млн. лева

Проблемът на закона е, че не прецизира значимостта на осъщественото нарушаване и не прави разлика. В случая условието за съществуване на автограф на притежателя на парцел при промяната на електромер и преместването на старите показания е написано в общите условия на контракти на ЕВН, ЧЕЗ и " Енерго-Про ", което са неразделна част от лицензите на фирмите, изясни Иванов приз публицистите.

ЕВН упорства за смяна на тези общи условия още от 2014 година, когато против компанията заваляха първите наказателни постановления от КЕВР поради това, че в констативните й протоколи за промяната на електромери липсва втори автограф на притежателя. Още тогава компанията се оплака, че това постоянно е невероятно поради необитавани отдавна жилища и неспособност за връзка с притежателите им. Въпреки това тя отнесе 242 наказания за в началото нарушаване още преди 2014 година От тях 171 са били доказани от Върховен административен съд и платени, сподели Иван Иванов. Междувременно за два парцела се оказва, че се е наложила повторна промяна на електромерите и техните притежатели още веднъж не са открити.

Депутатско недовиждане

Преди 2015 година обаче санкциите, записани в Закона за енергетиката бяха надалеч по-ниски – оптималната беше 100 хиляди лева Размерът бе фрапантно нараснал през 2015 година, само че се оказва, че променяйки сумите по алинея 1, никой от депутатите не си е направил труда да обърне внимание на алинея 3. Така глобите за наново нарушавания стават несъразмерно огромни по отношение на нарушаването и има възможност Върховен административен съд да анулира наказателните постановления на КЕВР, въпреки всъщност те да са законосъобразни.

" Ако не бяхме наложили тези санкции, щеше да излезе, че прикриваме нарушаване ", изясни Иванов дейностите на комисията. " Над подписите и тълкуването на сдружението е законът и КЕВР го извършва ", добави той, само че призна, че има нужда да се диференцира размерът на глобите за повторни нарушавания.

" Вече съм почнал диалози с народни представители за смяна на тези текстове ", сподели още регулаторният.шеф само че отхвърли повече детайлности по въпроса.

Спешни ремонти

Депутати на ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че незабавно след парламентарната новогодишна почивка ще се създадат ремонти в Закона за енергетиката, с които да се диференцират санкциите за повторни нарушавания, тъй че наказването да е съизмеримо с провинението. Тъй като законовите ремонти не могат да работят със задна дата, евентуално ще се разпише текст, който ще даде опция на регулатора да реализира съглашение по наложени по остарелия закон наказания, които се апелират в съда. Така, съгласно народните представители, ще се излезе елегантно от обстановката с нереално огромните санкции против ЕВН и ще се избегне заплахата наказателните постановления да паднат в съда, а КЕВР да се окаже в обстановка да заплаща разноски по делото и да търпи репутационни вреди.

Иван Иванов изясни още, че в енергийния регулатор е основана работна група за смяната и уеднаквяването на общите условия за електроразпределителните и електроснабдителните сдружения. Той обаче не се ангажира с коментар дали от тях ще отпадне оспорваното от ЕВН обвързване при промяната на електромера да участва притежателят и да удостоверява това с подписа си. Според австрийската компания това е неуместно условие в случай, че уредът е негова благосъстоятелност. В същото врече обаче, поради недоверието на потребителите и безконечните съмнения за надписано ползване, КЕВР е в особена позиция по какъв начин тъкмо да реши проблема с подмяната на електромерите.

Надявам се, че най-късно до пролетта ще имаме нови общи условия на контракт сред електроенергийните снабдители, сподели регулаторният началник и добави, че техните текстове сега се разискват освен с фирмите, само че и с омбудсмана и другите организации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР