Наложените ограничителни мерки в 7-те общини, където има огнища на

...
Наложените ограничителни мерки в 7-те общини, където има огнища на
Коментари Харесай

Забраната за търговия с животни и продукти от тях в поразените от чума общини - до 23 декември

Наложените ограничаващи ограничения в 7-те общини, където има огнища на чума по дребните преживни животни, ще бъдат вдигани поетапно, в случай че вторите проби са негативни, сподели в Добрич зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов на откриването на 26-ото издание на интернационалното ревю „ Селското стопанство и всичко за него ”.

„ На първия кръг от проучванията бяха взети проби от 3-километровата зона към огнищата, в този момент се изследват пробите от 10- и 20-километровата зона. Ако всички те са негативни, няма да има никаква причина да държим хората напрегнат. Процедурата е такава – ограниченията се подвигат 21 дни откакто е унищожено последното инфектирано животно и на територията е осъществена стерилизация. Тогава към този момент има опция за населване с нови животни ”, изясни Иванов.

Що се отнася до настояванията на животновъдите да се вдигне възбраната за търговия с месо, мляко, млечни артикули, съгласно условие на решение за осъществяване на Европейската комисия, рестриктивните мерки за търговия с животни и артикули от тях от 7-те общини ще продължат до 23 декември т.г.

„ Данните за африканската чума по свинете не престават да са тревожни. Излезе информация, че в Румъния е инфектиран и най-големият им свинекомплекс за 140 000 животни. Тревожното при тази болест е, че тя се популяризира по доста и разнородни способи – посредством предмети, хора, диви животни и др ” – заяви зам.-министърът. Той добави, че постоянно се организират срещи с огромните свинепроизводители, които са наясно с риска, както и с по-малките стопанства.

Оградата по границата с Румъния към този момент е приключена, сподели Иванов. „ Остава един сектор от нея да се укрепи с мрежа, вид „ Бруно ” – добави той.

Зам.-министърът повтори, че се вземат доста съществени ограничения на граничните пунктове да не се позволява импорт на свинско месо и артикули от него.

„ При инспекцията на ГКПП-Кардам, в понеделник, установихме, че доста от туристите, които идват в България, както и водачите на ТИР-ове, си носят храна с тях. Конфискувано беше съществено количество, което се изхвърля в специфични фризери на Агенцията по сигурност на храните ”, сподели Иванов.

Той напомни, че болестта е влезнало в Европа от Грузия от боклуци на транспортен съд от Мадагаскар, спрял на пристанище Поти.

„ Затова сме изключително бдителни по всички граници. Ветеринарните инспектори вършат инспекции на багажите и изясняват, че не е позволено внасянето на каквито и да е артикули от свински месо, както и месо ” – разгласи зам.-министърът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР