Наливаме 4 милиарда евро в земеделието в следващите 6 години. Увеличаваме

...
Наливаме 4 милиарда евро в земеделието в следващите 6 години. Увеличаваме
Коментари Харесай

Наливаме 4 милиарда евро в земеделието в следващите 6 години


Наливаме 4 милиарда евро в земеделието в идващите 6 години. Увеличаваме бюджета по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ от ПРСР 2014- 2020, банкет 2021 година
Агросекторът и фермерите чакаха
тази вест, с цел да могат да бъдат финансирани всички планове с 35 точки в това число. Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при откриването на 7-ото издание на конференцията „ Зърнена академия’23 “ на тематика: „ Зърнените пазари през 2023 година и оттатък – в непознати води. Проклятието на изчезващите маржове “, която се организира
във Варна в края на седмицата.В Стратегическия проект за развиването на земеделието за интервала 2023-2027 има близо милиард евро обществени средства за вложения в бранша и преработвателния бранш, с капацитет да се привлекат още толкоз частни вложения.Тя добави, че това е значително значимо в непредсказуема среда, голям брой провокации и нови регулации.
„ Ние сме отворен пазар,
за нашата агрохранителна промишленост бутонът за старт на Зелената договорка беше натиснат на 1 януари 2023 година и тези средства са извънредно нужни за вложения “, уточни още заместник-министърът.
Тя акцентира, че посредством
на усърдната работа през последните няколко месеца екипът на Министерство на земеделието и храните е съумял да започва приеми за над 330 млн. лева по направленията, финансиращи вложения за фермерите по Националния проект за възобновяване и резистентност.
„ През лятото увеличихме бюджета
на приема от 2021 година по подмярка 4.2 „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “ за преработвателите, тъй че да имат разполагаем повече средства за вложения “, добави Георгиева.
Конференцията е съсредоточена
върху проучването на непредсказуемите пазари през тази година с визия за бъдещето на Балканите, Черноморския район и света. Обсъдено беше и възходящото
значение на Балканите в
нестабилните времена за международната зърнена търговия. Представени бяха настоящи данни и прогнози по отношение на трендовете и развиването на пазарите
на зърнени и маслодайни култури.
В полемиката, отдадена на тематиката за българската зърнена промишленост, другите заинтригувани страни доближиха до заключението, че би трябвало да се търсят общите допирни точки в полза на целия аграрни бранш.
Представители от мелничарския, фуражния,
зърнопроизводствен и животновъден бранш, както и на преработвателите на слънчоглед, обрисуваха провокациите и проблемите, в които са си взаимодействали през миналата стопанска година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР