Налице е обрат в позицията на партията на Слави Трифонов

...
Налице е обрат в позицията на партията на Слави Трифонов
Коментари Харесай

Нов обрат: Партията на Слави Трифонов отлага еврото за далечното бъдеще

Налице е поврат в позицията на партията на Слави Трифонов по въпроса за влизането на България в еврозоната. В деня след изборите - 12 юли, и уточни участието в еврозоната измежду главните цели на " ИТН ". Съвсем друга теза обаче разви на 4 август номинираният от партията за финансов министър Пламен Данаилов. Той счита, че България би трябвало да вкара еврото, когато " приходите на българите доближат средноевропейските " и че изобщо занапред би трябвало да се дискутират плюсовете и минусите от влизането в паричния съюз. При състояние че в този момент България е на към 50% от средноевропейските приходи, може да се чака, че хоризонтът за приемане на еврото е след 20 до 50 години.

" Моята позиция е, че тук не става въпрос дали, а по кое време би трябвало да бъде признато еврото. Еврото е добре да бъде признато, когато приходите на българите доближат средноевропейските... Трябва да бъде отворен един огромен спор за плюсовете и минусите от въвеждането на еврото. Надявам се Българска народна банка, дружно с Министерството на финансите, да отвори този спор ", сподели Данаилов в сряда пред Българска национална телевизия.

Само преди към месец служебното държавно управление посредством финансовото министерство и Българска народна банка с целева дата на участието 1 януари 2024 година Министър Асен Василев даже разгласява за публично разискване националния проект за приемане на еврото, който съдържа.

Членството в еврозоната бе главен приоритет и за държавното управление на ГЕРБ, а някогашният финансов министър Владислав Горанов и шефът на Българска народна банка Димитър Радев бяха главните мотори на присъединението към – на 10 юли 2020 година, и към – от 1 октомври 2020 година

Досега партията на Слави Трифонов не е поставяла въпроса за отсрочване на участието в еврозоната в неопределеното бъдеще. А това е нещо, което би трябвало да бъде казано на гласоподавателите още преди изборите, най-малкото тъй като целият бизнес у нас към този момент се е настроил за влизане в еврозоната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР