Наличните кадри нямат нужната подготовка, според бизнесаЛипсата на кадри е

...
Наличните кадри нямат нужната подготовка, според бизнесаЛипсата на кадри е
Коментари Харесай

Глад за работна ръка в Стара Загора при заплати от 1200 лв.

Наличните фрагменти нямат нужната подготовка, съгласно бизнеса

Липсата на фрагменти е основен проблем в индустриални центрове като Стара Загора – към това мнение се сплотиха представители на бизнеса и регионалната администрация (снимка: БСК)

Стара Загора е един от индустриалните центрове на страната, само че гладът за работна ръка е огромен, а наличните фрагменти нямат нужната подготовка , стана ясно от среща на изпълнителния ръководител на БСК Радосвет Радев с бизнеса в града и регионалната администрация.

„ Липсват индустриални служащи, освен това казусът непрестанно се задълбочава. При междинна заплата над 1200 лева има вакантни места за хора в производството ”, показа Йонка Ранчева, изпълнителен шеф на „ КЕН ”, добавяйки, че компанията главно сама си образова фрагментите. Липсата на фрагменти е основен проблем, който значително въздейства и върху капиталовата интензивност на компанията, уточни тя.

Безработицата в района е 4,5% и е една от най-ниските у нас, а работните заплати са над междинните за страната, акцентира регионалният шеф на Стара Загора Гергана Маркова. Водещите браншове в региона са металообработката, търговията, хранително-вкусовата индустрия, селското стопанство и, не на последно място – енергетиката.

Според Маркова, икономическият напредък в района ще реши част от обществените проблеми. Тя заяви, че до края на 2019 година в Стара Загора ще бъде открита нова индустриална зона, ситуирана на 110 декара повърхност, която също се чака да притегли вложители и да усили броя на работните места.
още по тематиката
За обезпечаването на фрагменти се възнамерява да се употребява образецът на Казанлък в областта на дуалното образование, което се реализира в интензивно партньорство с работодателите.

От своя страна, Радосвет Радев показа, че Стара Загора доста наподобява на съвременна България – такава, каквато би трябвало да бъде. „ Това е един от най-добре показаните в стопански проект райони. Тук на едно място има промишленост, университет, млада администрация с нови хрумвания и диалогичност ”, сподели Радев.

По неговите думи, чудесното географско разположение на региона в центъра на България е уместно за развиване на стопанската система. Все още има недоразвит капацитет в региона на културния и балнеоложкия туризъм. Безработицата е ниска, тъй като има доста притегателни центрове като Казанлък, Раднево и Гълъбово. На фона на всичко това, не е инцидентен фактът, че през предходната година Стара Загора беше оповестена за „ Най-добър град за живеене ”, напомни Радев.

Той добави, че дефицитът на фрагменти води до отвод от вложения, по тази причина и бизнесът, и администрацията, и ангажираните в областта на образованието би трябвало да обединят напъните си за обезпечаване на нужните човешки запаси, с търсените от работодателите познания, умения и пълномощия.

Производствените предприятия в Стара Загора сами си образоват фрагментите, защото на пазара на труда липсват такива (снимка: БСК)

„ Температурата на бизнеса, синдикатите и администрацията в Стара Загора е премерена и в действителност се работи в синхрон. Администрацията е доста отворена и всеки шеф би почукал на отворена врата. Тук е един от дребното градове, в които даже администрацията изпреварва бизнеса, който би трябвало да е повече самодеен, да предлага решения и да търси дейна връзка с локалната власт ”, сподели още Радосвет Радев.

Над 150 компании обслужва Службата по трудова медицина към Стопанска камара – Стара Загора. Камарата дава на компаниите от района правни и счетоводни услуги, както и образования по GDPR, през които досега са минали над 400 души от Казанлък, Разград, Нова Загора, Кърджали, Хасково, Панагюрище и други градове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР