Наличието на растения е сигурен белег за това, че една

...
Наличието на растения е сигурен белег за това, че една
Коментари Харесай

Извънземни растения могат да оцветят обитавани екзопланети в лилаво

Наличието на растения е сигурен белег за това, че една планета е годна за живот. Засега познаваме само " зеления свят " на Земята, само че ново научно проучване твърди, че в космоса е доста по-вероятно да забележим " лилави растения ".

Фотосинтезиращите бактерии, които процъфтяват в условия на слаба светлина, нормално са оцветени в лилаво, с цел да се възползват оптимално от инфрачервеното излъчване.

" Пурпурната бактерия може да вирее при необятен диапазон от условия, което я прави един от главните кандидати за живот, който може да господства в разнообразни светове ", споделя астробиологът Лигия Фонсека Коелю от института " Карл Сейгън " на университета Корнел.

Най-разпространените звезди в галактиката Млечен път не са като Слънцето. Те са по-малки, по-червени и излъчват доста по-малко топлота и светлина от нашата лична звезда.

До 75 % от всички звезди в галактиката са звезди червени джуджета. Това кара учените да спекулират дали може да се появи живот на екзопланета алено джудже, по какъв начин би изглеждал той и - най-важното - по какъв начин можем да го открием.

Институтът " Карл Сейгън " се е опитал да каталогизира разнообразни форми на живот и да разбере по какъв начин биха изглеждали те отдалеко, в случай че ги гледаме в различен свят.

Тук на Земята фотосинтетичният пигмент, който се среща най-често в растенията, е хлорофил. Това се среща и при цианобактериите, което не е инцидентно. Хлоропластът в растителните кафези, който съдържа пигмента хлорофил, в действителност е симбиотична цианобактерия, която се е трансформирала в орган при предците на актуалните растения.

Изследователите деликатно мерят пигментите на другите бактерии и по-късно са основали модели на извънземни светове с друга повърхнина и атмосферни условия, с цел да дефинират по какъв начин ще наподобяват.

Във всички случаи бактериите са предиздвикали планетата да създаде интензивни нюанси, които евентуално биха могли да бъдат открити.

" Лилавите бактерии могат да оцелеят и да процъфтяват при такова многообразие от условия, че е елементарно да си представим, че в доста разнообразни светове лилавото може просто да е новото зелено ", споделя астробиологът Лиза Калтенегер, шеф на института " Карл Сейгън ".

От еволюционна позиция е доста по-вероятно растенията на планета в система към алено джудже да са лилави.

Създаването на по-мощни телескопи в идните десетилетия ще разреши да научим доста повече за откритите към този момент екзопланети. Новото проучване оказва помощ бързо да се отсеят евентуалните обитаеми светове.

Изследването е оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР