Наличие на остри ръбове, лесно отделящи се елементи или дълги

...
Наличие на остри ръбове, лесно отделящи се елементи или дълги
Коментари Харесай

Комисията за потребителите напомня да се внимава при избора на детски стоки

Наличие на остри ръбове, елементарно отделящи се детайли или дълги връзки със свободни краища - това са най-важните неща, за които би трябвало да се внимава при избора на детски артикули в навечерието на Деня на детето. Това разяснява Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите, в ефира на Българска национална телевизия. По думите му най-честите опасности при рисковите артикули са физическо пострадване, задушаване и изгаряне.

Спортните екипировки като ролерите, скейтбордовете и тротинетките би трябвало да са направени от здрави материали, да имат постоянни структури и надеждно закрепени детайли. " Стандартите постановат задвижващите детайли да бъдат крепко закрепени и да не могат да се отделят елементарно, вследствие на което да се стигне до физическо пострадване. Повърхността за стъпване би трябвало да не е гладка, с цел да се избегнат подхлъзвания. Ръкохватките при велосипедите и тротинетките да са крепко прикрепени към кормилния механизъм и от мек материал, с цел да се избегнат нежелани резонанси при по-неравни терени ", сподели още той.

При облеклата наложително условие е шнуровете към врата да са крепко закрепени, от нееластичен материал и не по-дълги от 7 сантиметра. " Целта е да не се основават опасности за произшествия при игра от страна на детето или захващане за непряк предмет ", добави Райков. Краищата на връзките и шнуровете към талията би трябвало да са предпазени против разнищване, като не се позволяват възли и украшения, които могат да причинят пострадване или да се отделят и да бъдат погълнати от детето.

Константин Райков уточни, че европейските стандарти за сигурност на стоките са едни от най-високите в международен мащаб. " Те са известни на всички международни компании, които създават детски артикули, в това число детски играчки, следва да бъдат спазвани от тях и се изготвят въз основата на експертни проучвания и емпирични разбори във връзка пострадвания на деца в хода на използването ", сподели той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР