Налага се да бъдат припомнени някои позорни, дори престъпни епизоди

...
Налага се да бъдат припомнени някои позорни, дори престъпни епизоди
Коментари Харесай

Как Путин е набивал канчето на Борисов, който днес играе атлантик, вместо да е в съда

Налага се да бъдат припомнени някои позорни, даже незаконни епизоди от най-новата газова история на страната.

6 март 2020 година Министър-председателят облита с хеликоптер и ревизира напредъка в строителството на Турски поток, който той настойчиво назовава Балкански... „ Давайте награди, виж по какъв начин работят хората “, - предложи Борисов на ръководителите на обекта, очарован от напредъка на строителството.

Премиерът ревизира напредъка по трасето в региона на компресорна станция „ Расово “. Борисов уточни, че с тази компресорна станция, както и с Конституционен съд „ Нова Провадия “ ще може да бъде повишен потенциалът на Балкански поток до 20 милиарда куб метра. Премиерът уточни, че Балкански поток ще диверсифицира газ по цялото трасе, освен за България, само че и за Сърбия, Унгария и Австрия.

Още тогава беше ясно, че планът е със съмнителна изгода за България, че в него се наливат към 3 милиарда български пари, чието връщане се губи в мъгляви пояснения за далечното бъдеще. Лъснаха и поредност от неистини, че сякаш строителството се извършва от саудитската компания " Аркад ", само че се оказа, че тя се управлява от руснаци, които наемали за подизпълнители главно съветски и беларуски компании. Тръбите също са създадени в Русия, а доста от служащите по трасето се оказаха съветски и беларуски жители. Дори охранителните компании бяха руски…

Как се стигна до това.

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган помпозно отпразнуваха на 8 януари 2020 година формалното стартиране в употреба на газопровода „ Турски поток “. Ако си спомняте, през ноември 2018 година, и двамата президенти още веднъж в Истанбул към този момент честваха края на полагането на тръби по дъното на Черно море. Всъщност най-радостен бе Ердоган, тъй като за него това бе огромна победа, а Путин единствено се усмихваше, защото за Русия нещата надалеч не бяха радостни. Тепърва предстоеше завършването на трасето на Турски поток през България, което е тормозило съветския президент. Киселата му усмивка се дължеше на неприятните му карти в геополитическата газова игра, която се разви много несполучливо за него. В последна сметка съветските жители по този начин и не схванаха, за какво Газпром по заповед на Путин строи Турски поток, струващ големи пари? Общата цел беше изцяло да се спре преносът на газ през Украйна от януари 2020 година, позволявайки съветските експортни доставки за Европейския съюз през две нови автомагистрали, заобикаляйки ненавиждания от Путин комшия. Именно за тази цел „ Турски поток “ и „ Северен поток 2 “ бяха построени по едно и също време: и двата газопровода трябваше да бъдат пуснати в употреба преди края на 2019 година, когато изтече десетгодишното руско-украинско газово съглашение. Проектите обаче се бавеха.

Резултатът е, че размерът на преноса на съветски газ понижа доста. През 2019 година размерът на преноса спада до 41 млрд кубически метра. През 2011 година размерът на преноса през Украйна беше 104 милиарда. Транзитът е достигал 140 милиарда кубически метра и повече. Няма грам икономическа логичност. Решението е чист политика. Турски поток за Кремъл е чиста случка, от която се възползва Анкара. За България обаче решението на Путин освен не дава нещо, само че даже я слага в неизгодно състояние. Затова Путин и тогавашния български министър председател Бойко Борисов разчитат на пропагандата.

За Кремъл стратегическият неуспех се крие във обстоятелството, че не съумя да лиши Украйна от пренос на газ, че Москва трябваше да подписа ново дълготрайно съглашение с Киев, да й подсигурява доста огромни размери на изпомпване и положително заплащане за услуги за идващите пет години и даже заплати на украинската страна съвсем 3 милиарда $ остарели задължения. Войната против Украйна демонстрира, че Путин не е не запомнил това и жадува възмездие.

Затова не трябва да се не помни въпросът: за какво в действителност въобще е издигнат скъпият „ Турски поток “? Отчасти причина е неуспехът с плана Южен поток. Освен това Путин искаше да накаже непокорната България, която съгласно него е отговорна за неуспеха. И до през днешния ден той повтаря, че София му дължи над 800 милиона евро, налети неизвестно на кого в България. И тук поражда разумното подозрение: дали тези пари не са изплатени с част от налетите към 3 милиарда в трасето на Турски поток през нашата територия? Дали едни 130 милиона, получени като заем от ББР за компания на прочут с връзките си със задкулисието предприемач не отидоха при руснаците, скрити зад табелата на арабска фирма-изпълнител на плана у нас.

Всичко това минава през комплицирани връзки и схеми, които макар всички опити да останат секрети, прозират в доста случаи. Колко пъти Путин е звънял на Борисов да му „ набива канчето “ или да му „ бие чембери “, както Борисов самичък се показва за други… Със сигурност това се е случвало. Фактът, че Борисов непрекъснато подтичваше или облиташе градежа и полагането на тръбите, както и впрегнатата пропагандна машина, потвърждават под какво напрежение и напън е бил. И той си счупваше краката, както споделя народа за натегачите, да угоди на Путин.

Така Борисов опита да коригира/изкупи грешката на Путин с Южен поток и изчезналите в онази посока стотици милиони.

Забележете какво написа прокремълската медия Интерфакс: Газ от „ Турски поток “ се изпомпва в България, а по-късно към половината от този размер се връща в Турция през различен пункт за доставка и приемане. Трудно е да си представим, че подобен ексцентричен превоз може да бъде търговски преференциален за Газпром. Но българският газоразпределител Булгаргаз, съгласно същата публикация на Интерфакс, чака да се възползва от нови съглашения за десетки милиони евро. Това обаче освен не се случва, само че българската страна даже влиза в големи разноски. Нещо повече, Борисов съумява по някакъв метод да заблуди Съединени американски щати, които заплашваха със наказания участниците в Турски поток, и обслужи до дъно задачите на Владимир Путин.

Рано или късно българското общество ще сложи тези въпроси без заобикалки на водача на ГЕРБ Борисов и той ще би трябвало да отговори. Дори и пред съда, което би било не просто разумно, само че и заслужено.

Димитър Атанасов

Всеволод Миструшов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР