Наказателната колегия на ВКС сезира Конституционния съд с искане за

...
Наказателната колегия на ВКС сезира Конституционния съд с искане за
Коментари Харесай

Върховните съдии поискаха отмяна на разпоредби за отнемане на кол...

Наказателната гилдия на Върховен касационен съд сезира Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на текстове от Наказателен кодекс, свързани с лишаване на транспортно средство или налагане на санкция в размер на цената на транспортното средство, когато то не е благосъстоятелност на причинителя на закононарушение, разгласи в публично известие Върховния касационен съд.

 

На процедура се нападат текстове, които плануват лишаване на коли или глобяването с тяхната равноценност, когато става дума за неумишлени закононарушения, както и когато движимостта в никакъв случай не е била благосъстоятелност на причинителя. Такива съпътстващи санкции бяха въведени с въпросните промени в Наказателен кодекс, свързани с породена телесна щета без предумисъл, при ръководство на автомобила след приложимост на алкохол и опиати. Същите правила бяха планувани и в състава от Наказателен кодекс за трафик на мигранти.

За 5 месеца Министерство на вътрешните работи към този момент е иззело 1500 автомобила на пияни и дрогирани, като от тях към този момент близо 200 автомобила са били отнети дефинитивно със правосъдни решения. Според вътрешното министерство мярката е изиграла своята превантивна роля и хванатите на пътя станали по-малко.

 

Според Върховен касационен съд атакуваните текстове са били признати с планове, в които липсват претекстове. А единствено посредством тях може да се види смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели. „ Като се отмине този факт, както и фактът на поначало девалвиращата авторитетността на закона липса на ангажираност към спазването на езиковите правила и точност при словесното оформяне на нормативните наставления, както и при осъществяването на чисто механически дейности като препращането към точния текст, на който подхожда препращащата норма, резултатът от коментираното нормотворчество е преобразяване в част от настоящото право на текстове, които опонират на Конституцията, било то напълно или отчасти “, пишат в настояването си до Конституционен съд висшите съдии.

 

Над 170 иззети автомобила от пияни и дрогирани водачи към този момент са предадени на Национална агенция за приходите, с цел да бъдат продадени.

 

Върховен касационен съд изяснява и, че уважа правото на Народното събрание да преценя обективните публични потребности и да подхваща " законодателни ограничения за усилване на наказателноправната отбрана на публичните връзки, в това число и на обвързваните със сигурността на придвижването по пътищата и опазването на живота и здравето на участващите в него жители ". В същото време обаче висшите съдии дават да се разбере, че няма по какъв начин да си затворят очите и би трябвало да оспорят въпросните текстове поради противоконституционност.

 

Те считат и, че въпросните промени в наказателния закон " са случайни, безредни, противоречащи на самата юридическа негова същина, като посредством тях са въведени ограничения, оставащи отвън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР