Нахлуването на Русия в Украйна повишава цената на металите, използвани

...
Нахлуването на Русия в Украйна повишава цената на металите, използвани
Коментари Харесай

Автомобилната индустрия се сблъсква мощно с растящи цени на металите

Нахлуването на Русия в Украйна покачва цената на метали те, употребявани в коли те - от алуминия в каросерията, през паладия в каталитичните конвертори до висококачествения никел в батериите за електрически транспортни средства, а сметката евентуално ще платят водачите, написа Reuters.

Макар че метали те към момента не са обект на западните наказания, някои превозвачи и снабдители на авточасти към този момент се въздържат от съветски артикули, което усилва натиска върху производителите на коли , които така и така страдат от дефицит на чипове и по-високи цени на силата.

" И по този начин, какво ще стане оттук насетне? ", попита Карлос Таварес, основен изпълнителен шеф на Stellantis, четвъртият по величина производител на коли в света, при диалог с кореспонденти предходната седмица.

" Първо, това, което се случва, е, че имаме ескалация на разноските за първични материали и силата, което ще окаже огромен напън върху бизнес модела ", сподели той.

Алуминият и паладият доближиха рекордни стойности в понеделник, до момента в който никелът, който се употребява и за производството на неръждаема стомана, мина границата от 100 000 $ за звук за първи път във вторник.

Андреас Уелър, основен изпълнителен шеф на Aludyne, която създава алуминиеви и магнезиеви леярски елементи за производителите на коли , съобщи, че неговият европейски бизнес е отбелязал 60% нарастване на цената на алуминия през последните четири месеца, както и повишаване на сметките за сила.

При годишни продажби от 1,2 милиарда $ и внезапно повишаване на разноските със " стотици милиони долари " Уелър, чиято компания е основана в Саутфийлд, Мичиган, съобщи, че е бил заставен да изиска от клиентите да платят повече от към този момент контрактуваните цени.

" Някои от тях демонстрират по-голямо схващане и подпомагане от други, само че без това не можем да оцелеем ", споделя Уелър, който има четири леярни и един цех за механична обработка в Европа.

Главният изпълнителен шеф на Stellantis Таварес съобщи, че прекратяването на дефицита на чипове може да помогне на производителите на коли да компенсират по-високите цени на метали те и силата, само че не чака решение на проблемите с полупроводниците през тази година.

Кой заплаща

Потребителите към този момент заплащат за дефицита на чипове, защото той докара до понижаване на запасите от коли и до повишение на цените - даже преди по-високите цени на метали те да ударят пазара.

По данни на консултантските компании LMC и J.D. Power междинната цена на договорка за нов автомобил в Съединени американски щати е била 44 460 USD през февруари, което е с 18,5% повече в съпоставяне със същия месец на 2021 година

Германските производители на коли като Volkswagen и BMW към този момент бяха наранени от съветската инвазия в Украйна, защото тя принуди производителите на кабелни снопове в западната част на страната да спрат производството. Снопът проводници е значим набор от елементи, които свързват до 5 км кабели в междинния автомобил - а Украйна е основен снабдител.

А когато става въпрос за метали , съветските компании са съществени снабдители за Германия. През 2020 година на тях се падат 44% от вноса на никел в Германия, 41% от вноса на исполин, една трета от вноса на желязо и 18% от вноса на паладий.

С произвеждане от 108 млн. тона през предходната година Русия е петият по величина производител на желязна руда в света, съгласно Credit Suisse, като доставя европейските производители на стомана, които в този момент са изправени пред по-високи цени и вероятни компликации при снабдяването с метала.

Според американската капиталова банка JPMorgan - австрийската Voestalpine и шведската SSAB са изложени на този риск.

Voestalpine съобщи, че разполага с задоволително ресурси за идващите месеци, само че чака, че по-късно ще би трябвало да се доставя със първични материали от други снабдители. SSAB не отговори на настояването за коментар по отношение на доставките от Русия.

Изправен пред избора да купува съветски артикули и индиректно да финансира съветската инвазия, която Москва назовава специфична военна интервенция, немският снабдител на стомана и алуминий Voss Edelstahlhandel реши да прекрачи границата.

" Въпреки че алуминият не е в листата със наказания, той се употребява от Русия за вкарване на пари в страната и по тази причина се отхвърляме от него ", съобщи основният изпълнителен шеф Торстен Щудемунд пред Ройтерс.

Русия е огромен производител на алуминий - най-енергоемкият метал за произвеждане, като страната държи дял от 6% от международното произвеждане.

Мрачно бъдеще за батериите

Компанията на Щудемунд се бори и с високите цени на никела.

Каспар Роулс, основен шеф по данните в профилираната консултантска компания Benchmark Mineral Intelligence (BMI), съобщи, че въпреки на Русия да се падат 5% от международното произвеждане на никел, тя доставя към 20% от висококачествения никел в света.

Металът се употребява за произвеждане на акумулатори за електрически транспортни средства, което съставлява ново предизвикателство за производителите на коли , които към този момент влагат милиарди, с цел да се откажат от моторите с вътрешно горене, тъкмо когато търсенето на модели с нулеви излъчвания стартира да се разраства.

Част от съветския първокачествен никел евентуално ще попадне в Китай, който надали ще наложи наказания на Русия, само че всичко това се случва в миг, когато производителите на коли са изправени пред възходящи сметки за други минерали за акумулатори за електрически автомобили, защото търсенето надвишава предлагането.

" Това е главното терзание за веригата за доставки на акумулатори, защото има рекордно високи цени на лития и доста, доста високи цени на кобалта и никела ", сподели Роулс. " Това единствено задълбочава проблемите с минералите за акумулатори. "

Батериите са един от най-скъпите съставни елементи в електрическите автомобили и производителите се надяват те да поевтинеят, с цел да могат да оферират по-достъпни електрически коли.

BMW съобщи, че се концентрира оптимално върху преработването на никел от батериите, като до 50 % от никела се употребява във високоволтовата батерия на новия модел BMW iX.

Когато става въпрос за паладий, производителите на коли също са в затруднено състояние.

Автомобилната промишленост го употребява в катализаторите за бензинови модели - или платина за дизелови модели - и двата типа коли към момента съставляват по-голямата част от продажбите.

Цените на паладий се покачват от към шест години, а Русия има към 40% от международния пазар.

" Няма различен вид с изключение на паладий и платина за катализаторите, а не може да се направи автомобил без катализатор ", сподели Крис Блази, основен изпълнителен шеф на дилъра на благородни метали Neptune Global.

Той съобщи, че е купил доста паладий през декември на цена от 1940 $ за тройунция. В понеделник той доближи рекордните 3440 $.

Блази пресмята, че цената на паладия, употребен в междинния автомобил, е към 200 $, само че тя елементарно може да се удвои.

" Или потребителите ще заплащат повече за коли , или в случай че производителите на коли не могат да го трансферират на тях, ще би трябвало да създадат икономии на разноски някъде другаде ", сподели той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР