Наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука винаги

...
Наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука винаги
Коментари Харесай

Пет големи въпроса преди церемонията за връчването на наградите Оскар


Наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета постоянно са обичали история за завръщане. Тази година оценките “Оскар ” също се пробват да вземат участие в такава, оповестява Асошиейтед прес. 

В неделя премиите ще се пробват да се съвземат след церемонията през 2021 година, която беше наранена от рестриктивните мерки поради коронавирусната пандемия, с претупан край и рекордно невисок рейтинг. 94-ите награди “Оскар ” ще се завърнат в нормалния си дом, Долби Тиътър в Лос Анджелис, и ще бъдат излъчени онлайн по телевизия Ей Би Си от 20 часа локално време ( 3 часа българско време в понеделник). 

Каква част от проблемите би трябвало да се приписват на Ковид-19? Колко коства новото обикновено? Това са единствено част от въпросите, които са надвиснали над най-престижните киноотличия, които наподобяват като кръстопът за една от най-издръжливите институции на поп просвета в Америка и към момента са най-гледаното годишно шоу, с изключение на " Супербоул ".

Може ли церемонията, която е продуцирана от Уил Пакър да пренебрегне пандемията, да промени падащия от години рейтинг на предаваните по малкия екран наградни церемонии и едно огромно събитие да се трансформира в част от бързо разрастващ се кино пейзаж? По време на безкрайната подготовка за пролетните награди “Оскар ” мнозина в промишлеността бяха скептично настроени. Което ни води към първия от петте въпроса, пред които е изправено шоуто.

Ще проработи ли последната смяна на " Оскар " -ите?

Най-голямата въпросителна в неделя се върти към шоуто, което доста е изменен в опит да се спре рухването на рейтингите. Компенсирайки неналичието на водещ в последните няколко години, този път е гласувано доверие на три актриси: Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс. Дали тяхната комбинирана звездна мощ обаче ще промени обстановката?  

Под напън от Ей Би Си, Академията ще разгласи спечелилите в осем категории - за дизайн на продукция, монтаж, тон, грим и прически, истинска музика и трите награди за късометражни филми (документален, игрален и анимационен) - преди началото на телевизионното предаване.  Записи с отличените - връчването на премията и речите - ще бъдат инсталирани за шоуто. Критиците не утвърждават измененията.          

Ще вземе ли стрийминг платформа премията за най-хубав филм?

Двамата от любимците са на стрийминг платформи, които в никакъв случай не са печелили оценката за най-хубав филм. Водещият кандидат, “Силата на кучето ” на режисьорката Джейн Кемпиън, към този момент получи 12 оценки, от много време е считан за любимец и евентуално това е най-хубавата опция до момента за Нетфликс да получи най-голямата премия на Холивуд. Но откакто сграбчи поредно наградите на Гилдията на актьорите и на Гилдията на продуцентите, фамилната драма " CODA: Дете на глухи родители “ може да има преимущество. Платформата Епъл ти ви плюс похарчи доста.

Ако “CODA: Дете на глухи родители ” завоюва, то за първи път след " Гранд Хотел`` от 1932 година продукция с по-малко от четири номинации ( " CODA: Дете на глухи родители “ има три) ще вземе  " Оскар " за най-хубав филм. 

До каква степен Ковид-19 ще се отрази на празненството?

Миналогодишните “Оскар ”-и бяха раздадени на гала на гара “Юниън ”, на която участваха малко хора при огромна обществена отдалеченост. Тази година е планувано шоу в цялостния му искра и червен килим, макар не изключително ясните протоколи за Ковид-19.

Участниците би трябвало да показват два негативни теста и доказателство за имунизация. Тези, които връчват награди или са включени в шоуто, не би трябвало да бъдат ваксинирани, само че се нуждаят от неотдавна направени проучвания за Ковид-19. Маски ще бъдат изисквани от част от присъстващите в Долби Тиътър и от представителите на медиите на аления килим. След като доста от гостите се заразиха с новия ковид на церемонията за връчването на премиите БАФТА на 13 март в Лондон, няколко от номинираните за “Оскар ” са сложени под карантина, като измежду тях са Кенет Брана и Киърън Хайндс от кино лентата “Белфаст ”.  

Ще завоюва ли Уил Смит първия си “Оскар ”?

Номиниран два пъти преди този момент за най-хубав артист (за присъединяване си в " Али " и " Преследване на щастието " ), Уил Смит наподобява сигурен, че ще завоюва първата си премия “Оскар ”. Ролята му на Ричард Уилямс, бащата тенисистките на Венера и Серена, в " Методът Уилямс " остава най-вероятният избор през целия сезон. И речта на темпераментната 53-годишна звезда би трябвало да бъде една от най-силните на вечерта. Победата обаче ще бъде при страхотна конкуренция - в това число от артиста, който превъзхождаше осъществяването на Смит в " Али “ преди 20 години: Дензъл Уошингтън, победител тогава с „ Тренировъчен ден “, а този път опасност с „ Трагедията на Макбет “.

Кой ще влезе в историята?

Много от най-големите награди могат да се трансфорат във значими моменти в историята. Ари Уегнър, операторката на „ Силата на кучето “, може да стане първата жена, спечелила " Оскар " за операторско майсторство. Джейн Кемпиън също е подготвена да влезе в историята. Тя е първата жена, номинирана два пъти за най-хубав режисьор, а също може да стане и третата дама в историята, спечелила оценката. Това вероятно ще бъде първият път, когато премията за постановка е присъдена на дами в поредни години, откакто Клои Чжао завоюва предходната година за " Земя на номади ".

Трой Коцур от “CODA: Дете на глухи родители ” пък е на път да стане първият нечуващ артист с “Оскар ”. Широко предстоящата победа и партниращата му в продукцията Марли Матлин ще бъдат единствените глухи артисти, получили награди “Оскар ”. Тя е първата отличена нечуваща актриса през 1986 година

А номинираната за най-хубава актриса в поддържаща роля - Ариана ДеБоуз за присъединяване си в “Уестсайдска история ” на Стивън Спилбърг, може да стане първата носителка на оценката от афро-латиноамерикански генезис и представителка на ЛГБТК общността. Евентуална победа на ДеБоуз ще бъде 60 години, откакто Рита Морено завоюва за същата роля, Анита, в истинската продукция от 1961 година За трети път двама артисти имат късмет да бъдат отличени за една и съща роля, след Хийт Леджър и Хоакин Финикс като Жокера и Марлон Брандо и Робърт Де Ниро като Вито Корлеоне. Ще би трябвало да изчакаме и да забележим дали партньорката на ДеБоуз от „ Уестсайдска история “ Рейчъл Зеглър ще бъде в залата, с цел да я развесели, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР