Награден офицер от украинската армия с дълбоки връзки с разузнавателните

...
Награден офицер от украинската армия с дълбоки връзки с разузнавателните
Коментари Харесай

Високопоставен украински военен, свързан с разузнаването, е координирал саботажа на Северен поток, пише Уошингтън поуст

Награден офицер от украинската войска с " дълбоки връзки " с разследващите служби на страната е " играл централна роля " и е бил " координатор " на офанзивата против газопровода " Северен поток ", заяви Уошингтън поуст в събота.

Взривните устройства, които бяха детонирани върху тръбопровода през септември 2022 година, провокираха големи течове и бяха обсъждани като рискова офанзива против европейската инфраструктура половин година след началото на пълномащабната инвазия на Русия.

Изданието твърди, че 48-годишният полковник от специфичните сили Роман Червински " е приемал заповеди от по-висши украински чиновници, които в последна сметка са докладвали на военачалник Валерий Залужний ", който е най-високопоставеният офицер в Украйна.

В отчета се цитират украински и европейски публични лица и " други хора, осведомени с детайлностите на тайната интервенция ".

Уошингтън поуст твърди, че посредством юриста си Червински е отхвърлил обвиняванията, че е взел участие в саботажа.

Западните публични лица в началото упрекнаха Русия за гърмежите, които съвсем унищожиха двойния водопровод. Москва упрекна Съединени американски щати и техните съдружници, като сподели, че няма причина да взривява енергийната връзка, която е жизненоважна за преместването на доставките ѝ на запад.

Мажоритарен притежател на " Северен поток " е съветската компания " Газпром ". Тръбопроводът доставя милиони европейци с газ. Той се преглежда като огромно изпитание на Москва да заобиколи Украйна при преноса на съветски газ на запад.

Съединени американски щати от години предизвестяват, че газопроводите съставляват риск за сигурността на Германия и други европейски страни, като ги вършат подвластни от съветския енергиен експорт.

През юли следователите, които се пробват да изяснят случая, споделиха, че са разкрили следи от подводни експлозиви на немска яхта, обвързвана с случая. Разкритията, оповестени от датски, немски и шведски дипломати в писмо от 10 юли, бяха малко, само че основно развиване.

Тръбопроводът е издигнат от Русия, с цел да доставя газ непосредствено до Германия и Европа, заобикаляйки Украйна, Полша и други страни, които са във враждебни връзки с Москва. Първият водопровод е в употреба, а вторият не е получил дефинитивно утвърждение от немските регулаторни органи.

" Всички спекулации за моето присъединяване в офанзивата против " Северен поток " се популяризират от съветската агитация без никакво съображение ", написа Червински в изказване, представено от Уошингтън поуст.

През октомври беше обявено за щета на различен газопровод. Става дума за ", който свързва Финландия и Естония . Първоначалната версия беше за външна интервенция, като Финландия не изключи и опцията за „ държавен участник “ измежду забърканите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР