Нагласите сред мениджърите на фондове по отношение на глобалния икономически

...
Нагласите сред мениджърите на фондове по отношение на глобалния икономически
Коментари Харесай

Големите инвеститори са песимисти за растежа, засилват се очакванията за рецесия

Нагласите измежду мениджърите на фондове във връзка с световния стопански напредък удариха историческо дъно, а опасенията за стагфлация са най-изострени от август 2008 година насам. Това демонстрират резултатите от месечното допитване на Bank of America от началото на април, представено от Reuters, което обгръща мениджъри на активи на стойност над 833 милиарда $. Данните идват на фона на растяща инфлация в развитите страни и повишаващ се риск от криза.

Почти три четвърти от респондентите са песимистично настроени във връзка с вероятностите за световния стопански напредък през идващите месеци, което е най-големият дял, откогато стартира да се води изследването при започване на 90-те години. Още по-лоши са настройките във връзка с европейската стопанска система - 81% от интервюираните чакат тя да се показва по-слабо през идната година.

Нивото на държаните от фондовете пари в брой, което е знак за инвеститорска нерешителност, леко спада до 5.5% през април. Въпреки това рискът от световна криза остава най-голямото безпокойство за пазарите, демонстрира изследването. Войната в Украйна сама по себе си отстъпва до четвърта позиция, като е изместена от рисковете, свързани с инфлацията и агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на централната банка.

Участниците в изследването предвиждат Федералният запас на Съединени американски щати да увеличи лихвените проценти до седем пъти през сегашния цикъл, а болшинството от вложителите считат, че инфлацията ще се смекчи през идващите 12 месеца. Очакванията за световните облаги обаче са на най-ниски равнища от началото на коронавирус пандемията през март 2020 година
Реклама
Суровините стават една от най-предпочитаните вложения и приблизително доближават дял 38% в портфолиата, демонстрира изследването. Желани са активите и на фирмите в бранш опазване на здравето. Мениджърите залагат на неприятно показване на акциите и облигациите, обвързани с икономическия напредък. Разпределенията по райони демонстрират, че най-положителни са настройките за американските пазари, а по-ниски са залозите за английските и европейските скъпи бумаги.
Икономистите чакат нападателно повдигане на лихвите в Съединени американски щати
Фед евентуално ще предприеме две следващи покачвания на лихвите от по половин процентен пункт - през май и юни. Това е преобладаващото мнение измежду анализаторите съгласно изследване на Reuters.

Повечето икономисти считат, че Фед би трябвало да работи бързо, с цел да удържи ценовото напрежение под надзор в изискванията на ниска безработица, рекордно висока инфлация и световно повишаване на суровините. Две покачвания от по половин пункт биха били най-рязкото повишаване на лихвеното ниво в Съединени американски щати от 1994 година, с което то ще доближи 1.25-1.50% доникъде на годината. Очакваното равнище към края на годината е 2-2.25% след закъснение на покачването през второто полугодие.

Бързото стягане на паричната политика крие опасности, изключително в стопанска система, която е привикнала с ниски разноски по заемите. Респондентите правят оценка заплахата от криза в Съединени американски щати на едно към четири през идната година, а вероятността скача до 40% в небосвод от 2 години. Пазарът на облигации също демонстрира признаци на боязън от криза. Това изяснява и предвижданията за по-бавно повишаване на лихвите следващата година до 2.50-2.75% до края на 2023 година Въпреки напъните на Фед инфлацията в Съединени американски щати не се чака да спадне до задачата от 2% най-малко до 2024 година
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР