Нагласите на германските анализатори и инвеститори се подобриха през март

...
Нагласите на германските анализатори и инвеститори се подобриха през март
Коментари Харесай

Пореден подем на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през март



Нагласите на немските анализатори и вложители се усъвършенстваха през март по-силно от предстоящото за четвърти следващ месец, което е сигнал за широкообхватно възобновяване на водещата европейска стопанска система през идващите месеци.

Това демонстрират резултат от последно изследване на центъра за европейски стопански проучвания Zew.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт Zew, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, набъбна мощно през март до 76,6 пункта от 71,2 пункта през февруари и при осреднена прогноза за по-слабо покачване към 74,0 пункта.

Въпреки че показателят остава малко под своя 20-годишен връх от предишния септември на равнище от 77,4 пункта (най-високо равнище от май 2000 година), той нараства за четвърти следващ месец. От декември насам показателят скочи с повече от 20 базисни пункта, откакто при започване на новия противоепидемичен локдаун през предишния ноември се срина в началото до 39,0 пункта.

Zew показател на експертните стопански настройки



В същото време и показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите стопански условия в Германия, се покачва през март до -61,0 пункта от -67,2 пункта месец по-рано и при упования за покачване до -62,0 пункта.

" Икономическият оптимизъм продължава да нараства. Експертите чакат широкообхватно възобновяване на немската стопанска система. Те също по този начин чакат, че минимум 70 % от популацията на Германия ще бъде ваксинирано с ваксина против Covid-19 до есента. Голямо болшинство от специалистите обаче също по този начин чакат, че инфлацията ще продължава да пораства, както и по-високи дълготрайни лихвени проценти ", разяснява изследването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Днешното изследване също по този начин демонстрира, че и показателят на настройките на специалистите на финансовите пазари във връзка с икономическото развиване в цялата еврозона се усилва през март с 4,4 пункта до 74,0 пункта, нараствайки с близо 20 пункта от декември 2020 година насам. Показателят за настоящата икономическа обстановка пък се увеличи с 4,8 пункта до -69,8 пункта, регистрира институтът Zew.

Индексът на инфлационните упования за еврозоната обаче скочи с 8,8 пункта до 80,6 пункта. За Германия индикаторът за инфлация се е нараснал със 7,5 пункта до 81,0 пункта. Повече от 80 на 100 от специалистите чакат инфлацията както в еврозоната, по този начин и в Германия да се увеличи през идващите шест месеца.

Последното Zew изследване беше извършено измежду 189 специалисти и анализатори в интервала сред 8-и и 15-и март.

Трябва обаче да се има поради, че точно на 15-и март (в края на проучването) Германия разгласи, че краткотрайно приключва имунизацията с имунизацията на AstraZeneca, като в границите на последните дни болшинството страни членки на Европейски Съюз също започнаха сходен ход, който евентуално ще забави хода на имунизация на остарелия континент.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР