Наемите на жилища в столицата са се повишили значително, с

...
Наемите на жилища в столицата са се повишили значително, с
Коментари Харесай

Наемите на имоти в София поскъпнаха с 20%

Наемите на жилища в столицата са се повишили доста, с към 20% през тази година , сочат данни на организацията за недвижими парцели " Адрес ". Най-значително е покачването в кварталите " Дружба ", " Витоша ", както и в източните региони на столицата. 750 - 800 лева доближават междинните наемни цени за двустаен апартамент, при 600 лева за предходната година. При жилищата с две спални от 800 - 900 лв. през предходната година наемите към този момент са към 1000 - 1100 лева Тенденцията за непрестанно повишаване на наемите е на път да блокира пазара , сигнализират от организацията.

Причина за това е, че на фона на растящите предложения приходите, с които разполагат наемателите, не се усилват , а се резервират на равнищата от предходната година. Заради това клиентите мъчно откриват мечтаното жилище и подписаните покупко-продажби от началото на годината са съвсем двойно по-малко по отношение на същия интервал на 2017 година

" Достъпността на жилищата чартърен в София очевидно се намалява. Месечният наем за двустаен апартамент към този момент съвсем надвишава 50% от междинната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си разреши сходен вид парцел, отделяйки към 25% от месечните си приходи си за наем. При самостоятелен наемател обаче тази алтернатива е мъчно постижима ", разяснява Георги Павлов, изпълнителен шеф на " Адрес ".

Опцията за бъдеща покупка на жилище от ден на ден се приема като допустима опция от купувачите, изключително на фона на ниските лихви по ипотечните заеми. При някои банки те паднаха даже под 3 на 100. " При актуалните банкови условия, месечните наеми постоянно надвишават вноските по заемите , което предопределя избора. Това е и един от факторите за поддържането на висока интензивност на пазара за сделки през летните месеци на 2018 година " споделят специалистите, написа " Сега ".

В същото време данни на организация " Антре " демонстрират, че едвам 20% от наемателите в София населяват наетите си жилища 2 или повече години и те се смятат за най-перспективни . Делът на тези, които извършват общоприетия контракт за наем от 1 година, е 73% от наемателите. Друга част от потребителите напущат жилището поради промяна на местоработата или овакантяване на страната. Заради високите наеми все по-често се случва обещано жилище да се наема за няколко месеца, до момента в който се търсят по-изгодни разгласи. Най-честата причина за овакантяване на жилището е покупка на лично. " Сметките демонстрират, че наемът на един тристаен апартамент може да е колкото вноската по ипотечен заем за интервал от 30 години. Това на процедура е най-логичният мотив за огромното търсене на жилище за покупка в столицата ", разясняват от организацията.

" Антре " дава и друго умозаключение - че поради краткосрочните наеми и бързия поток на наемодатели подвигат доста цената на наемите през последните години.

Хората, които имат незабавна нужда от жилище, постоянно са принудени да наемат за малко апартамент, който надвишава финансовите им благоприятни условия, до момента в който открият по-изгодно решение, безапелационни са от организацията. Обикновено наемането на такова жилище продължава в границите на 3-4 месеца.

Собственици, които търсят по-високи приходи, се обръщат към опцията за краткосрочно отдаване посредством онлайн платформи. Това най-често са жилищата в центъра на столицата и към Централна гара поради високия интерес към тези региони. Така количеството предлагани парцели за дълготраен наем се лимитира, акцентира Йорданка Рангелова от " Адрес ". Краткотрайните наеми обаче носят и неприятни последствия за наемодателите - прекомерно бързо " амортизиране " на парцела, високи разноски по поддръжка и разчистване. Експертите предвиждат, че в случай че наемите не престават да се задържат на сегашните цени, търсенето ще продължи да се намалява и наемодателите ще се изправят пред съществени усложнения. " Ако станем очевидци на повече предложения на пазарни цени, ползата на наемателите ще се възвърне и това ще докара до поетапно балансиране ", споделя Рангелова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР