Надзорният съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ ще обсъди проекта

...
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ ще обсъди проекта
Коментари Харесай

Започва обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина

Надзорният съвет на Националния застрахователен институт /НОИ/ ще разиска плана за бюджет на Държавното публично обезпечаване за 2018 година.

Бизнесът съобщи, че няма да го поддържа, поради служебно избраното повишаване с 3.9 на 100 на минималните осигурителни прагове.

Синдикатите също ще гласоподават срещу. Причината е препоръчаното понижаване на 50 % на компенсацията за болест през първите три дни от болничния.

Държавата ще усили с 40 лв. майчинските през втората година на детето, месечно ще се дават по 380 лв.. С 1.80 лв. ще се увеличи и ще стане 9 лв. минималното на ден обезщетение за безработица, само че ще се завиши изискваният стаж за приемане на този тип компенсации. Земеделски стопани и тютюнопроизводители ще би трябвало да се обезпечават на минимум  480 лв. на месец. Минималната пенсия за стаж и възраст ще се индексира с 3,8 % и от юли ще стане 207.60 лв.. Със същия % ще набъбнат и останалите пенсии. Средната ще доближи 363 лв., само че тавана от 910 лв. се резервира. Вноската за пенсия ще има растеж от 1 %. По график ще нарастват изискваните стаж и възраст за пенсиониране. Очаква се за пенсии да се похарчат 480 милиона повече. След днешното разискване в Надзорния съвет, проектобюджетът ще се придвижи за полемика в Националния тристранен съвет, а по-късно ще бъде признат от държавното управление и импортиран в Народното събрание за дефинитивно утвърждение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР