Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри нова наредба

...
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри нова наредба
Коментари Харесай

НОИ одобри нова наредба за прехвърляне на втора пенсия от частни фондове

Надзорният съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) утвърди нова разпоредба за прехвърлянето на втората пенсия от частните фондове, откакто Върховният административен съд анулира остарялата разпоредба, осведоми БНР. Заради анулацията на досегашната разпоредба, сега липсва подзаконова нормативна уредба, с която да се регламентира изборът за смяна на обезпечаването им.


Става въпрос за реда, по който обезпечените в частен фонд трансферират средства от самостоятелните си партиди в държавния фонд " Пенсии ".

Според данните на финансовото министерство от разпоредбите са заинтригувани близо 2 400 000 души, които са родени след 31 декември 1959 година и които могат да упражняват правото си на свободен избор.

Кодексът за обществено обезпечаване регламентира правото на лицата да упражнят избор за смяна на обезпечаването си от повсеместен и професионален пенсионен фонд в държавния фонд. Липсата на ред за осъществяване на това право лишава хората от опцията да се възползват от плануваните в закона права като последица от направения избор.

Решението на съда е в действие от края на май и оттогава на процедура няма настоящи правила по какъв начин да става прехвърлянето на средствата.

До това решение се стигна след тъжба на пенсионноосигурителни сдружения против наредбата за реда за избор за обезпечаване, внасяне и разпределение на наложителните осигурителни вноски, вноските за фонд " Гарантирани вземания на служащите и чиновниците " и за обмена на информация.

За заместник-председател на Надзорния съвет от квотата на работодателите през днешния ден беше определена Румяна Георгиева от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
 Национален осигурителен институт изпраща предупредителни писма към бъдещите пенсионери Национален осигурителен институт изпраща предупредителни писма към бъдещите пенсионери
Националният застрахователен институт стартира да разпраща предупредителни писма на хората, които ще навършат възраст за пенсиониране след 1 януари 2019 година..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР