Надзорния съвет на Българска банка за развитие е изпратил за

...
Надзорния съвет на Българска банка за развитие е изпратил за
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев е номиниран за шеф на ББР

Надзорния съвет на Българска банка за развиване е изпратил за утвърждение в Българска народна банка три номинации за членове на управителния съвет и изпълнителни шефове на кредитната институции. От свои източници в. "БАНКЕРЪ " научи, че става дума за Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров.

Мавродиев бе ръководител на Комисията за бюджет и финанси в интервала 2010-а до края на юли 2016-а, когато на негово място бе определена Карина Караиванова. Вторият номиниран е Румен Митров, който по времето на председателството на Мавродиев бе шеф на дирекция "Координация и контрол " в КФН. За трети член в УС е препоръчан Николай Димитров, който е настоящ шеф на кредитирането в ББР.

Законовата процедура по назначение на членове на управителния съвет и изпълнителни шефове на която и да е банка у нас изисква претендентите да бъдат утвърдени от Българска народна банка, като за задачата би трябвало да дават отговор на ред условия, сред които са висше обучение и опит в ръководството на институции, съпоставими с размера на банката, за която са номинирани.

ББР не прави изключение от това предписание, без значение че е съвсем 100% държавна. Доскоро неин принципал бе Министерството на финансите, само че преди лятната почивка на депутатите тази роля бе вменена на Министерството на стопанската система.

И Мавродиев и Митров и Димитров дават отговор на законовите условия за обучение и опит. Ако Българска народна банка утвърди кандидатурите им, по всяка възможност Мавродиев ще стане основен изпълнителен шеф на ББР.

По информация на "БАНКЕРЪ " след назначението им проектите са управителния съвет на ББР да се състои не от трима както до момента, а от четирима души, като от настоящето управление в него ще остане единствено Илия Кирчев, който е и изпълнителен шеф.

(Б)

273102
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР