Надзиратели и съдебна охрана излязоха на протест срещу системния недостиг

...
Надзиратели и съдебна охрана излязоха на протест срещу системния недостиг
Коментари Харесай

Надзиратели и съдебна охрана излязоха на протест заради недостига на средства

Надзиратели и правосъдна защита излязоха на митинг против систематичния дефицит на средства в бранша, който не намира решение и в бюджета за следващата година. От Министерството на правораздаването дефинираха настояванията им като обективни. В акцията алегорично - с лентичка „ бяло, зелено, алено “ на ревера - се включиха и от други затвори в страната.

20% нарастване на заплатите, равнене на заплащанията за характерни условия на труд и униформи с тези в Министерство на вътрешните работи и възстановяване на битовите условия. Това са главните претенции на надзиратели и правосъдна защита. Ето и по какъв начин ги мотивираха.
Ивайло Григоров, Синдикат на чиновниците в пандизите в България: Говорим за хигиена, приказваме за риск за живота и здравето, стотици часове надработен ексклузивен труд, отпуски се натрупват - не по избор, а тъй като няма хора... Това в случай че не е мотивация?! Заплата под междинната за страната.
Сред най-сериозните проблеми е дефицита на над 350 души, поради който правосъдни здания стоят без защита, а пандизите работят - по думите им - на санитарния най-малко.

Пламен Христов, съдружие „ Синдикат защита “: Например, когато се заповяда на нашата дирекция да се охранява магистрат, се изтеглят хора от насилственото и от конвоя, т.е. дефицита на хора става още по-голям.
Ако не бъде обезпечено финансиране - синдикатите в системата приготвят общи протестни дейности от началото на българското европредседателство.

проф. Николай Проданов, зам.-министър на правораздаването: Аз не се тормозя от обстоятелството, че нашите чиновници стачкуват. Това е в границите на действието на една демократична страна. Дори да има митинги по време на нашето европредседателство, това не би било нещо ужасно и изключително и нещо, което би трябвало изключително да се тормозим.
От настояванията в Бюджет 2018, е планувано единствено нарастване на заплатите, освен това с 5-процента. От правосъдното министерство се надяват сред първо и второ четене да има удобно развиване и по тематиката с изравняването на спомагателните заплащания с тези на служителите на реда.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР