Надявам се за основните политически сили да не е валиден

...
Надявам се за основните политически сили да не е валиден
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Не предвиждаме промени в данъчния модел

Надявам се за главните политически сили да не е годен въпросът в каква геополитическа траектория би трябвало да се движи страната ни. За страдание и такива обединения има. Днес трябваше да представим програмата на ГЕРБ. Като всеки политически документ програмата е отворена за полемика. Това е инструмент да бъдем по-демократични и да създадем документа по-добър. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на среща на ГЕРБ с BESCO за показване на политиките на ГЕРБ в областта на нововъведенията.

Той сподели, че заобикаля да бъде характерен политик и да дава обещания по време на избори. Съобщи, че няма да има промяна в данъчната политика: „ Ние не предвиждаме промени в данъчния модел. Не обмисляме въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Не би трябвало да бъдат наказвани хората, които работят повече “. Това ще докара до укриване на налози съгласно Дончев.

Той сподели обаче, че има подготвеност за разговор в смяна на данъчните съотношения сред локални налози и централни.

Вицепремиерът дефинира програмата като уравновесен микс сред нови и остарели цели. Въпреки това съгласно него има браншове като опазване на здравето, обучение и енергетика, които имат потребност от незабавни промени: “Продължаваме това, което беше фокус през последните години “. Няма да се поколебая да се боря за реализацията на всяко положително решение, приключи Дончев.

„ Аз съм доста благополучен, че работим с вас. Постигнахме първия ни взаимен триумф по линия на стартъп визата “, сподели министърът на стопанската система Лъзчезар Борисов. Той разясни, че тази виза се дава за присъединяване в компании в България. Според него ограниченията в помощ на бизнеса са дали резултат за дребните и междинни предприятия. Борисов анонсира, че в програмата на ГЕРБ се залага приоритет за стартъп за бизнеса.

Фондът за начално финансиране към този момент е деен през Фонда на фондовете. Активна е и новата гаранционна процедура през Фонда на фондовете. През нея също се подкрепят започващи компании. В новия програмен интервал ще има акцент върху стартъпите и новаторското предприемачество, съобщи икономическият министър.

Според Дончев опцията да се отвори ветрилото за финансиране на нови компании е действителна и би трябвало да се направи. Финансирането единствено през банки и европейски стратегии дефинира като консервативен модел: „ От позиция на либерализиране на опциите за вложения в пенсионните фондове - това е забавна концепция, която може да се разиска. “

По тематиката за електронното ръководство той сподели, че страната ни има напредък, който обаче не е задоволителен: „ Успели сме да либерализираме редица нови браншове – подаване и регистриран на планове, публични поръчки “. Според него има две огромни провокации – електронната еднаквост и преформатирането на удостоверителните документи в машинно-четивен формат. Като образец даде удостоверението за брак.

Дончев обърна внимание на проекта за възобновяване и резистентност: „ Освен него имаме не по-малък запас в оперативните стратегии “. Публичното финансиране на стартъпи би трябвало да бъде уравновесено като лекарство, тъй като „ предозирането може да бъде отрова “. Неговите опасения за общественото финансиране са свързани с преразходване на финанси.

Той цитира отчет, съгласно който България има голям капацитет освен в областта на осведомителните технологии, само че и в мехатрониката.

Лъчезар Борисов отговори на въпроси на Саша Безуханова като сподели, че програмата на ГЕРБ залага цифровизация на бизнеса. По тематиката с кръговата стопанска система съобщи, че тя също е включена в целите. Той заяви, че се възнамерява да бъдат финансирани 116 стратъпи. През Фонда на фондовете ще има няколко милиона, които да бъдат разполагаем на бизнеса.

В полемиката се включи и просветителният министър Красимир Вълчев като съобщи, че най-голямото предизвикателство пред стопанската система в идващите години е, че излизащите в пенсия ще бъдат доста повече спрямо младите, които навлизат в пазара на труда. Той заяви, че ще има дефицит на фрагменти в софтуерната сфера. Заради това е въведено стимулиране на приема в такива специалности в университетите. „ С огромна убеденост споделям, че след години ще има повече специалности, които изискват цифрови умения “.

Според него ще има потребност от повече цифрова креативност и цивилен познания. Важен детайл на програмата е ориентацията към просветителните нововъведения: „ Няма по какъв начин да възпитаме новаторско възпитани възпитаници, в случай че методите на преподаване не са интерактивни “. Той сподели, че се организира промяна в образованието, която цели прекосяване от познания за обстоятелства към функционална просветеност.

Изкуствата са значими, тъй като те развиват иновативност и креативност. Според него бизнесът би трябвало да преподава в учебните заведения, тъй като това ще предизвика децата да учат повече за високите технологии. Целта е да се основат отворени просветителни запаси по всички тематики и компетентности. По този метод ще се интегрира официално и неофициално обучение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР