Надявам се в рамките на година и половина АМ Европа

...
Надявам се в рамките на година и половина АМ Европа
Коментари Харесай

Шишков очаква до година и половина да имаме цяла магистрала Европа

Надявам се в границите на година и половина Автомагистрала " Европа " да бъде приключена напълно.Това сподели служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков по време на церемонията по полагане първа копка, с която публично по сложено начало на работата по построяването на последния 16,5-километров сектор от автомагистралата

Днес стартира строителството в близо 6-километрова права (от км 39+600 до км 45+300), за която има приключени отчуждения и издадено позволение за градеж от 28.04.2023 година След теренното застраховане на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 км, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

По думите на Шишков началото на работата по трасето е резултат от положеното голямо изпитание за неговата реализация още от встъпването в служба на служебния кабинет. Той изясни, че за задачата за осем месеца са утвърдени подробни устройствени проекти, извършени са отчуждения и е издадено позволение за градеж. Регионалният министър чака строителят да работи интензивно и качествено и за година и половина да бъде издадено позволение за прилагане на сектора.

След церемонията Шишков изясни пред публицисти, че разрешението за градеж е издадено за близо 6 километра от съфинансирания с европейски средства общо 16,5-километров сектор, с цел да може изпълнителят да стартира работа. Той означи, че правата е част от автомагистралите, които дефинира като " заспали ". Иван Шишков е удовлетворен, че положените старания са дали резултат и е даден фронт за работа в последната част на Автомагистрала " Европа ". " Надявам се да потвърдим на нашите сътрудници, че имаме прогрес и да получим пролонгация в границите на идната година, с цел да не загубим парите. Ако днешния ден го нямаше, сигурно щяхме да загубим парите ", изясни той. Според него е извънредно значимо автомагистралата да бъде приключена напълно и да свързва България със Сърбия и Европа като цяло.

Очаква се отчуждаването на нужните терени за построяването на останалата част от трасето да завърши до месец и до месец и половина да има позволение за градеж и за нея, с цел да може строителството да продължи. " В диалог със строителя той ми сподели, че му трябват две лета. Ако бяхме закъснели с още няколко месеца, казусът със приключената автомагистрала в границите на идната година, щеше да е действителен ", съобщи Шишков.

В отговор на въпрос за " заспалите автомагистрали " той уточни, че до август се чака да приключи първият стадий от укрепването на свлачището при тунел " Железница " на Автомагистрала " Струма " и да бъде пуснато придвижването в едната посока през оборудването. " Скоро ще създадем първа копка, въпреки и в доста дребен сектор на автомагистралата, с който на процедура навлизаме с мисълта за дефилето. Казвам по този начин, тъй като към момента не е решено трасето. Там решението следва ", посочи Иван Шишков.

По думите му се работи интензивно и по отчуждаването на новата автомагистрала сред Русе и Велико Търново. Очаква се до септември в част от сектора сред Русе и Бяла да приключи отчуждаването и да има подготвеност за започване на строителство. " Всеки километър е значим и всеки фронт, който можем да дадем напред, както виждате, го даваме ", акцентира Шишков.

Участъкът от Автомагистрала " Европа " от км 32+447 до км 48+903 ще минава по напълно ново трасе сред Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна дъга. Ще бъдат построени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела - " Костинброд " и " Мрамор ".

В церемонията участваха зам.-министърът на районното развиване благоустройството Николай Шушков, регионалният шеф на Софийска област Радослав Стойчев, инж. Десислава Паунова - член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), кметовете на Сливница, Костинброд, Божурище, Пролеша, Хераково, Храбърско и други

Изпълнител на строителството е ДЗЗД " Европа-2022 ". В него вземат участие: " ГБС Инфраструктурно строителство " АД, " Главболгарстрой интернешънал " ЕАД и " Обонато Билд " ЕООД. Стойността на контракта е 266 959 487,34 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД " Европа ", с участници: " Пътинвест-инженеринг " АД, " Стройнорм " ЕООД и " Ер Джи Консултинг " ООД. Техният контракт е за 5 599 999,20 лева с Данък добавена стойност.

Изграждането на правата сред Сливница и Софийския околовръстен път е част от плана " Автомагистрала Европа от км 15+500 до км 48+903 " (BG16M1OP001-2.001-0005), съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година Проектът включва два сектора - от Драгоман до Сливница (от км 15+500 до км 32+447,20), който е въведен в употреба през юни 2021 година, и от Сливница до Софийски околовръстен път (от км 32+447,20 до км 48+903).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР