Надявам се с изложбата Мечът на хан Кубрат да поставим

...
Надявам се с изложбата Мечът на хан Кубрат да поставим
Коментари Харесай

Банов: С изложбата „Мечът на хан Кубрат” поставяме начало на дългосрочно сътрудничество с Ермитажа

Надявам се с изложбата „ Мечът на хан Кубрат ” да сложим началото на едно дълготрайно съдействие сред България и Русия, сред Националната изложба и Ермитажа. Това е едно прелестно начало, което да развиваме години напред. Това сподели министърът на културата Боил Банов по време на откриването на изложбата „ Мечът на хан Кубрат “, която се организира в границите на „ Дните на Ермитажа в София ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Откриването на тази галерия навръх днешния празник, имам вяра за всички, е знаково. Вярвам, че всички разбираме, че това е път, по който тръгваме дружно, по който споделяме нашите хилядолетни култури и който ще ни изведе към светли съдбини “, сподели още министърът на културата.

От своя страна, посланикът на Русия Анатолий Макаров съобщи, че за него е огромно наслаждение да ги приветства на дните на Ермитажа в София.

„ Хан Кубрат е първият създател и първият обединител на няколко племена в съюза, по-късно наименуван Велика България. Искам да подчертая, че съдействието на страните ни в региона на културата се развива динамично и откриването на тази галерия в София демонстрира укрепването на връзките сред нашите музеи ”, съобщи посланикът.

От своя страна заместник-директорът на Държавния Ермитаж в Санкт Петербург проф. Георгий Вилинбахов увери, че връзките с България ще не престават да се развиват. „ За мен е чест да участвам тук и да отбележим дружно празника на българската книжовност. Ермитажът има дълги връзки с нашите сътрудници от България. Дните на Ермитажа се организират с помощта на срещите на министъра на културата Боил Банов с генералния шеф на Ермитажа, които се организираха през 2018 година Историческите и културни връзки сред България и Русия съществуват от дълго време. Изключително огромно значение имат културните и езикови връзки сред двете страни, както и религията “, съобщи той и акцентира, че въз основата на тези обичаи и с помощта на проявената благосклонност, ще не престават положителните връзки сред Русия и България.

„ Бих желал да изразя своята признателност на нашите другари в София и да благодаря и на сътрудниците от Ермитажа за опцията да се провежда тази галерия. Смятам, че бихме могли да предприемем нови крачки в развиването на нашите връзки и още тази есен да има нови дейности “, сподели още Виленбахов.

Зам.-кметът по просвета в Столичната община доцент Тодор Чобанов изрази вяра, че доста софиянци и посетители на града ще дойдат да видят меча и пръстена на хан Кубрат. „ Тук ние виждаме, от дълбините на времето и недрата на историята, реликви на българската държавност. Вещи, които допират сърцата и душата на всички българи, тъй като те демонстрират древността на нашата история и просвета ”, сподели той и добави, че няма по-добър метод от това да посрещнем 24 май – празникът на духовността, от това да си напомним, че тази нематериалност се гради и построява, пази и укрепва доста епохи наред.

От шефа на Националната изложба Яра Бубнова научаваме за какво е толкоз значима тази находка и за какво има огромно значение Ермитажът да ни разреши да създадем копие на меча и пръстена, само че занапред следва полемика по тази тематика. „ За първи път мечът напуща Ермитажа и това е първото му пътешестване и галерия. Това е неповторим артефакт, който не е обвързван, а принадлежи на българската история ”, изясни Бубнова и разясни, че на пръстена е текстът, с който византийския император Ираклий признава неговата купа. С пръстена му изпраща също по този начин колан за меча и гривни. Златната ножницата, с която е експониран мечът е възстановка, тъй като истинската е била кожена и е изгнила.

Находката е открита през 1912 година в Украйна, уточни Бубнова. „ Няма спор, че мечът е на хан Кубрат, тъй като откъм гърба има същите титулувания, с които императорът му признава позицията ”, посочи тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР