Надявам се държавата в максимално кратки срокове да намери механизъм

...
Надявам се държавата в максимално кратки срокове да намери механизъм
Коментари Харесай

Фандъкова иска компенсация за гражданите заради цените на газа

Надявам се страната в оптимално къси периоди да откри механизъм за отплата на несъответствието в цените на природния газ, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията " Зеления преход – решения и провокации за България ". 

" Настоящата обстановка с рекордния растеж на цените на природния газ, електрическата сила и други първични материали, прави живота на хората доста по-скъп и пораждат голям песимизъм. А той може да се овладее единствено с съответна реакция както от най-високо равнище на Европейската комисия, по този начин и от националните държавни управления. Най-актуалната тематика за мен като кмет на София и за жителите са несъответствията в цените на топлинната сила и природния газ, които сега поражда преразходи в границите на стотици милиони " акцентира кметът. 

По думите й " Топлофикация София "  произвежда топлинна и електрическа сила, която е съвсем равна на мощностите на АЕЦ „ Козлодуй “. Тя е безапелационна в това, че това е стратегическо сдружение, което не може да бъде заместено по никакъв метод.

" По моя самодейност беше променено законодателството, което разреши диверсификация на източниците на газ за сдружението, а в този момент завършихме повсеместен проект за рационализация. Той включва създаване на нови мощности, които ще дават отговор на екологичните стандарти на Европейска комисия най-малко 30 години напред и заменяне на природния газ с водород. Нужни са съществени вложения за реализиране на тази цел в идващите три години и аз се надявам, че ще получим поддръжка и от Европейската комисия, и от страната. За да стигнем до тази инвестиция обаче е нужно да излезем от актуалната рецесия в относително устойчиво положение ", съобщи Фандъкова. 

В конференцията участваха министър председателят Стефан Янев, Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейска комисия, отговарящ за Европейската зелена договорка, Мария Габриел, комисар за нововъведения и научни проучвания, Атанас Пеканов, заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, Н.Пр. Д-р Роб Диксън, дипломат на Англия в България. Модератор бе Гергана Паси, ръководител на PanEurope България.

Столичният кмет уточни също, че се надява Европейската комисия да откри дейно решение. Може да се разиска опцията търговията на излъчвания, която в този момент е отворена за всички, да се затвори единствено за енергийните предприятия, което би лимитирало спекулациите в цените. Друго предложение е да се разреши закупуването на квоти дружно от няколко предприятия.

Логично е да има и диференциация на предприятията при закупуване на квоти по признака дали тяхната продукция отива непосредствено при крайния консуматор, или създава сила, която по-късно се продава на борсата. Това са разнообразни пазари, в които работят разнообразни регулации, и тази диференциация би била от изгода за крайния консуматор, сподели също Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че още през 2011 година София се причисли към Споразумението на кметовете в самодейността на Европейската комисия за запазване на климата. С него е стихотворец задължението да бъдат понижени излъчванията на парникови газове до 2020 година с 22% по отношение на равнищата от 2007 година Към 2018 година София е постигнала понижение от 18%. Това понижение се дължи в огромна степен на вложенията за понижаване на потреблението на сила в общинските здания, модернизацията на градския превоз и уличното осветяване, както и на нарастването на каузи на ВЕИ в производството на електрическа енергия на национално равнище. Общото енергийно ползване на територията на общината през 2018 година е 14 млн. МВч, като се регистрира понижение с над11% по отношение на базовата 2007 година, съобщи кметът Фандъкова.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР