„Надявам се, че новият импулс за присъединяване на Западните Балкани

...
„Надявам се, че новият импулс за присъединяване на Западните Балкани
Коментари Харесай

Шолц: Подкрепям ускоряването на процеса на влизане на страните от Западните Балкани в ЕС


„ Надявам се, че новият подтик за присъединение на Западните Балкани към Европейски Съюз ще спомогне за това евроинтеграцията на Северна Македония да не бъде възпрепятствана от държави-членки “.

Това съобщи немският канцлер Олаф Шолц, по време на визитата си в Словения.

„ Подкрепям ускоряването на процеса на влизане на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз, само че всички, които се надяват на участие в Европейски Съюз, би трябвало да са наясно, че това не е геополитическо решение, а развой, който е обвързван с съответни промени “, сподели Шолц

" Спомняме си, че преди повече от 20 години в Солун беше препоръчано участие в Европейски Съюз на страните от Западните Балкани, а в действителност не стигнахме доста надалеч. Ето за какво е значимо в този момент да се сътвори нов подтик и да реализираме прогрес по многочислените въпроси, които пораждат ", сподели главата на немското държавно управление на конференция с премиера на Словения Роберт Голоб.

Германският канцлер посочи, че става дума за разрешаването на двустранните спорове, които съставляват спънка.

" Това се отнася да вземем за пример за въпроса по какъв начин да се внесе раздвижване в процеса със Северна Македония и той да не бъде възпрепятстван с разногласията на държавите-членки. Това важи за въпроса за Сърбия и Косово и, несъмнено, за въпроса по какъв начин да се действа с Босна и Херцеговина (БиХ) ", изясни Шолц.

Той сподели, че е доста признателен за започването на договарянията с БиХ и за това, че в този момент страната ще може да се възползва от всички благоприятни условия, които носи статутът на кандидат-членка.

Щолц добави, че Европейски Съюз няма да стои единствено като непряк наблюдаващ, а ще се опита съответно да реализира прогрес в БиХ с нужните промени.

Германският канцлер оцени също по този начин, че Берлинският развой, основан от неговия предходник Ангела Меркел, се е утвърдил като инструмент за усилване на съответното съдействие в Западните Балкани, и добави, че това съдействие ще бъде засилено, с цел да се реализира прогрес по набелязаните въпроси./БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР